Hrvatski radio

Radio Zadar

Osuda: Dečki nije vam trebala ova sramota !

07.10.2015.

15:52

Autor: V. Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jučerašnju utakmicu košarkaša Zadra i Crvene Zvezde obilježio je i izgred nekolicine navijača, koji su s tribina uzvikivali neprihvatljive i sramotne parole. Srećom, većina navijača nije prihvatila takvo davanje potpore svom klubu.

Neprimjerenim skandiranjem i povicima ubij Srbina i Ajmo ustaše manja skupina navijača Zadra pokušala je osramotiti sve u dvorani Kreše Ćosića. Da se dobar dio publike, koja je došla poduprijeti svoj klub, nije složila s takvim ponašanjem, najbolji svjedoče žvizduci koji su se također čuli. Iako su dvije momčadi igrale na nedavno održanom košarkaškom turniru, kada je zbog izbjegličke krize odnos između Hrvatske i Srbije bio zaoštren do maksimuma, tada se nije navijalo na sličan način. U klubu se ne slažu s takvim ponašanjem, kaže direktor Boris Skroće.

  To je dio skupine, ne bi se previše zamarao time. Klub ima dobru suradnju sa Zvezdom. Nemamo što osuđivati ili ne osuđivati, mi ne podržavamo takvo ponašanje.


Uz osudu ovakvoga načina navijanja, zamjenik zadarskoga gradonačelnika Zvonimir Vrančić, ističe da se ljubav prema klubu može iskazivati na drukčiji način, poput onih navijača koji nisu prihvatili pokliče manjeg broja mladića na tribinima.

   Drago mi je da se sa tribina javljaju i oni koji ne prihvaćaju takav način ponašanja, vjerujem da se radi o maloj skupini odnosno pojedinicima, da je Zadar ostao otvoreni grad koji prihvaća sve vrste tolerancija, takav je bio u povijesti i takav je sada. 


Policija za sada nije postupala, no kako je čitava utakmica snimana, utvrdi li se pregledom video-snimke da je neka osoba počinila prekršaj ili kazneno djelo, tada nije isključena ni reakcija policije - kratko su nam rekli u PU Zadarskoj. Do tada će barem materijala za rasprave i analize imati sociolozi i politolozi koji već godinama upozoravaju na sve veću sklonost mladih radikalno desnim stajalištima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.