Hrvatski radio

Radio Zadar

Otac iz Paga: Suđenje iza zatvorenih vrata, optuženik sposoban za raspravu

11.12.2019.

13:28

Autor: Filip Matijević

Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Suđenje 54-godišnjaku s Paga, kojeg se tereti za četverostruki pokušaj ubojstva svoje djece, počelo je danas na Županijskom sudu u Zadru. Radi zaštite žrtava, suđenje je zatvoreno za javnost, a danas je ispitan psihijatrijski vještak.

Prema očekivanjima, suđenje ocu koji je u veljači bacanjem s balkona pokušao ubiti četvero svoje djece zatvoreno je za javnost. Sudac Ivan Marković:

Ispunjeni su svi zakonski uvjeti za isključenje javnosti s cijele rasprave radi zaštite osobe mlađe od 18 godina i radi zaštite osobnog i obiteljskog života optuženika i žrtve.

Na današnjem ročištu ispitan je psihijatrijski vještak, a sud je otklonio mogućnost raspravne nesposobnosti okrivljenika, otkrio je punomoćnik maloljetnih žrtava, Boris Grgić:

Jedna je stvar pitanje ubrojivosti u vrijeme počinjenja djela – to će se tek utvrđivati, a druga je stvar pitanje raspravne sposobnosti, što je zapravo bilo pitanje za vještaka.

Doznajemo i da danas nije bilo iznošenja obrane 54-godišnjaka koji može dobiti i do 50 godina zatvora. Ipak, glasnogovornik Županijskoga suda u Zadru, Hrvoje Visković napominje kako to nije izgledno zbog okrivljenikova teškog zdravstvenog stanja:

Maksimalno može biti do 50 godina, ali s obzirom da je riječ o osobi koja je bitno smanjeno ubrojiva – a zakon propisuje blaže kažnjavanje za takve situacije – nije za očekivati toliku kaznu.

Nastavak suđenja je već u utorak, 17. prosinca pa se očekuje i da će se postupak sada ubrzati te da se neće dugo čekati na presudu. Što se tiče četvero djece, iz Centra za socijalnu skrb ističu da su djeca na sigurnom te da tamo imaju sve što im je potrebno, a sam Centar u svemu ima stalnu pomoć nadležnog ministarstva te intenzivno prati čitav slučaj.

Suđenje otac s Paga

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.