Hrvatski radio

Radio Zadar

Otac s Paga optužen za četiri teška pokušaja ubojstva

17.05.2019.

12:17

Autor: Vladimir Šetka

Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Nakon provedene istrage Županijsko državno odvjetništvo u Zadru podignulo je optužnicu protiv 54-godišnjega muškarca, koji je potkraj veljače s balkona kuće u Pagu bacio svojih četvoro djece. Optužen je za četiri kaznena djela pokušaja teškoga ubojstva.

U spisu je i psihološko-psihijatrijsko vještačenje, koje je pokazalo da je u trenutku počinjenja kaznenih djela bio bitno smanjeno ubrojiv, ali ne i neubrojiv. Optužnica se ne poziva na Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama jer je konzilij liječnika vještačenjem ustanovio da okrivljenik u vrijeme počinjenja kaznenih djela nije bio neubrojiv. Vještaci su rekli svoje u jednom kompliciranom postupku vještačenja. Optužnica je uz njihov nalaz sastavljena od dokaza na kojima se temelji, te svjedočkih iskaza, koji su bili dovoljni za podizanje optužnice, rekao je glasnogovornik Županijskoga državnoga odvjetništva u Zadru Duško Berović.

Dodao je kako će u optužnici biti predloženo produljenje istražnoga zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenoga djela i posebno teških okolnosti djela, odnosno uznemirenja hrvatske ali i svjetske javnosti. Radi se o kaznenom djelu koje je neuobičajeno i koje se pojavilo u javnosti, dodao je Berović. Na novinarsko pitanje kolika je predviđena kazna za ova kaznena djela, Berović je odgovorio kako su za ovako teška kaznena djela moguće i zatvorske kazne do pedeset godina zatvora. 

O pritvoru za oca-monstruma u ponedjeljak će odlučivati Izvaraspravno vijeće Županijskoga suda u Zadru, i to video-linkom. Naime osumnjičenik se još uvijek nalazi u zagrebačkoj bolnici za osobe lišene slobode. A Optužno vijeće o optužnici će raspravljati tek kada dobije odgovor okrivljenikova branitelja. Za to je predviđen rok od osam dana od zaprimanja optužnice. Dakle tada Optužno vijeće odlučuje o osnovanosti optužnice, odnosno hoće li biti potvrđena ili vraćena na doradu, kaže glasnogovornik Županijskoga suda u Zadru Hrvoje Visković, koji je potvrdio da je optužnica jutros poslana okrivljenikovu branitelju. 

Suđenje bi u najboljem slučaju moglo početi za mjesec-dva dana, što ovisi i o optuženikovu zdravstvenom stanju. Naime, neslužbeno se spominje da mu predstoji operativni zahvat. No, o njegovoj raspravnoj sposobnosti odlučivat će raspravni sudac nakon mišljenja i nalaza vještaka. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.