Hrvatski radio

Radio Zadar

Otkošteno, zarolano, ispečeno - na Staroj pijaci gužva

20.10.2019.

07:14

Autor: HRT Radio zadar

Otkošteno, zarolano, ispečeno - na Staroj pijaci gužva

Otkošteno, zarolano, ispečeno - na Staroj pijaci gužva

Foto: - / -

Porchetta iz "Kornata" i Vrsaljkov punjeni teleći fjanak namamili su Zadrane na Staru Pijacu zadnjeg dana Festivala mesa "Meat Me". Kao i prethodna dva dana, atmosfera je bila sjajna - javljaju iz Turističke zajednice grada Zadra :

Sjajni svinjski ragu s palentom i teleći fjanak napunjen kestenima i dovršen na grillu zadarskog chefa Josipa Vrsaljka, pa pachetta, otkošteno i zarolano pa ispečeno mlado prase kojeg su pripremili kuhari restorana "Kornat", teleći gulaš iz "Bruschette", grilani svinjski but i teleći ramsteci, pa čak i gljive sunčanice koje je tek ubrane sa šumskih proplanaka donio zadarski tartufar Ivica Matak – sve su to bili specijaliteti završnog dana prvog Festivala mesa Zadar 2019. "Meat Me".

Zadrani su, po običaju subotom, nešto kasnije počeli stizati u grad  pa se na početku zadnjeg dana festivala, koji je u startu pobrao odlične kritike svih koji su ga posjetili, činilo da će posjeta biti manja nego  prethodna dva dana. A onda su malo prije podne Stara pijaca i dio gradske tržnice na kojem se inače prodaju cvijeće i sadnice odjednom živnuli. Red se stvorio i ispred pulta s bonovima za hranu te onog velikog na kojem se dijelila hrana, jela pripremljena od namirnica koje su donirale zadarske mesnice i "Metro". Kormilar gastronomskog dijela manifestacije Renato Kraljev odmah je užgao u ugalj u roštilju "Big Green Egg" na kojem su se već uskoro našli komadi svježeg mesa pa čak i gljive. 

Kao i prethodna dva dana event na pijaci protekao je u sjajnoj atmosferi, spontano i osmjesima kakav bi nam, valjda, i turizam, ali i život i trebali biti, pa su organizatori iz TZG Zadar i "Tržnice Zadar" bili više nego zadovoljni.

"Meat Me" je od početka bio nepretenciozni i pilot projekt, ali se pokazalo kako je ovakav format gradskih i turističkih manifestacija – a "Meat Me" su posjetili i brojni turisti koji ovih dana borave u Zadru – upravo onakav kakav Gradu treba, pogotovo prije i nakon glavne turističke sezone - tvrde iz TZ Zadra.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.