Hrvatski radio

Radio Zadar

Otkriće koje golica maštu

27.11.2013.

07:00

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U zadarskom Arheološkom muzeju sinoć je održano predavanje o otkriću kamenog sarkofaga na trgu Petra Zoranića, koje je podsjećamo, prije dvije godine odjeknulo u javnosti jer se radi o grobnici iz vremena biskupa Donata, pa je postojala mogućnost kako je i sam Donat tu pokopan. To je kasnije otklonjeno, rekao je predstavljajući rezultate istraživanja, arheolog Jakov Vučić navodeći kako je sarkofag iz 9. stoljeća pronađen u zapadnom dijelu nekadašnje crkve za koju se pretpostavlja da se zvala Crkva svetog Petra od vitla.

U sarkofagu su pronađena i četiri kostura, a jedan sudeći prema pronađenom natpisu, pripada Jurju, svećeniku zazidancu - kaže Vučić:

 

"Za sada nismo otkrili koji je od njih Juraj zazidanac, kandidati su prvi i drugi sahranjeni pokajnik, još jednom ćemo morati napraviti provjeru C 14 metodom. Iznimno je značajn ovaj sarkofag jer se spominje osoba koja je živjela u 9.stoljeću, a iz tog doba znamo za jako malo ljudi, a Juraj je još zanimljiviji jer je bio zazidanac, što je rijetko , a znači osoba koje je živjela posebnu asketskog života."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.