Hrvatski radio

Radio Zadar

Otkriven spomenik 21 učeniku poginulom u Domovinskom ratu

16.01.2020.

13:55

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

U dvorištu Srednje škole Biograd na Moru otkriven je spomenik u znak sjećanja na bivše učenike te škole koji su poginuli tijekom Domovinskoga rata. Dvadeset i jedno ime uklesano u kamen bit će podsjetnik učenicima ove škole koliku su žrtvu za njihovu slobodu podnijeli njihovi prethodnici.

Između izreke Frana Krste Frankopana „Navik on živi ki zgine pošteno” te križa i hrvatskoga pletera imena su mladića koji su zajedno sjedili u školskim klupama, a svega nekoliko godina kasnije dali su život za hrvatsku slobodu. Među 21 imenom je i ono Olivera Pešića. Poginuo je u 21. godini, kaže njegova majka Ruža:

Znači nam puno, a koliko se nisu zaboravile što ja znam, znači nam puno da se sjeća netko njih.

Samo dvije godine stariji bio je sin Anke Jeličić, Hrvoje koji je poginuo u Zemuniku četvrtoga dana 1992.:

Te rane ne zacjeljuju, one su sve osjetljivije... kako godine idu, tako peče i srce i duša.

Sada niti Oliver niti Hrvoje niti 19 ostalih hrvatskih branitelja koji su pohađali Srednju školu Biograd na Moru neće biti zaboravljeni. Zahvaljujući bivšim i sadašnjim ravnateljima škole:

Ovaj spomenik smo podigli da se sjetimo svih koji su utkali svoje živote za dobrobit našu, a 21 učenik škole je poginuo na ratištu Lijepe naše.

Kaže to bivši ravnatelj škole, Božo Došen koji je prikupljao sve podatke za ovaj spomenik. Spomenik koji će biti svakodnevni pokazatelj sadašnjim i budućim učenicima kaže današnji ravnatelj, Ivica Kero:

Ovi su ljudi podnijeli najveću žrtvu pa zato našim sadašnjim učenicima stvarno ne bi smjelo biti teško dati sve od sebe da svoje znanje utkaju u napredak jedine domovine koju imamo.

Spomenik je ideja još jednog bivšeg ravnatelja, Mile Maretića, a izradio ga je Zadranin Marinko Katuša.

SPOMENIK UČENICIMA BIOGRAD

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.