Hrvatski radio

Radio Zadar

Otkriven spomenik dr.F.Tuđmanu u Benkovcu

18.03.2015.

19:27

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Četiri metra visok spomenik dr. Franji Tuđmanu svečano je otkriven večeras u Benkovcu. U povodu 25. obljetnice osnivanja benkovačkog HDZ-a i atentata na prvog hrvatskog predsjednika na Trgu dr. Franje Tuđmana, nasuprot hotela Asseria, spomenik su zajednički otkrili njegov sin dr.Miroslav Tuđman i gradonačelnik Benkovca Branko Kutija.

Brončani spomenik dr. F. Tuđmanu visok je 2,5 metra, a postavljen je na kamenom postamentu visokom metar i pol. Skulpturu prvog hrvatskog predsjednika izradio je zagrebački akademski kipar Tomislav Kršnjavi, a izliven je u Ljevaonici umjetnina Ujević u Zagrebu. Inače, kipar Kršnjavi praunuk je poznatog hrvatskog slikara, povjesničara umjetnosti i političara Izidora Kršnjavija. Grad Benkovac projektna dokumentacija i izrada samoga spomenika stajali oko 300.000 kuna.

Sin prvog predsjednika i saborski zastupnik HDZ-a Miroslav Tuđman istaknuo je kako je spomenik poruka ovome kraju i cijeloj domovinskoj i iseljenoj Hrvatskoj što prvi predsjendik znači za Hrvatski narod, te da simbolizira jedinstvo branitelja i samostalnu i suverenu Hrvatsku. Čast mi je i zadovoljstvo dijeliti taj osjećaj" – poručio je Miroslav Tuđman.

Na pitanje novinara da komentira izjavu predsjednika Vlade Zorana Milanovića da je Tito zajedno s Tuđmanom najbolje što je Hrvatska u tim povijesnim trenucima imala – Miroslav Tuđman je rekao da je Tito zaslužan za pripojenje Istre, Zadra i otoka u Hrvatskoj. "Međutim, kao komunistički lider i osoba koja je po Ustavu SFRJ bio doživotni predsjednik države i partije, dakle totalitarističkog sustava i ne može biti mjera demokracije, a EU je osudila totalitarne režime, a vidimo da premijer ne radi te distinkcije te da je iz lijeve opcije izostala osuda dok totalitarističkog režima"  - rekao je Miroslav Tuđman.

Gradonačelnik Benkovca Branko Kutija istaknuo je kako je dr.Tuđman iznimno bitan za Benkovački kraj. "Pokušaj atentata na dr. Franju Tuđmana prije 25 godina preusmjerio je tijek povijesti u drugom smjeru. Osvijetlio je sve one koji su imali dileme u kojem pravcu ide njegova politika. Taj događaj je bitan ne samo za Benkovac, već i za cijelu Hrvatsku" – istaknuo je gradonačelnik Kutija. Na pitanje novinara jeli za grad Benkovac velik iznos plaćen za spomenik prvom predsjedniku, Kutija rekao je kako je na volji svakom pojedincu da odluči jeli to primjereno ili nije. "300.000 kuna nije prevelik novac za tvorca naše države, možemo stalno polemizirati o tome, ali ipak 25. je obljetnica" – dodao je Kutija.

Podsjećamo, na predizbornom skupu HDZ-a 18. ožujka 1990. godine u Benkovcu ispred hotela Asseria, uoči prvih višestranačkih izbora Boško Čubrilović pokušao je ubiti Franju Tuđmana.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

15 h

Nadin 2022

Kušanje vina