Hrvatski radio

Radio Zadar

Otkriven spomenik Miri Barešiću

01.08.2016.

13:05

Autor: Jelena Tomac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Dragama pokraj Zadra svečano je otkriven spomenik Miri Barešiću, kontroverznom hrvatskom imigrantu koji je 70-ih godina pokušao oteti jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj kako bi ga razmijenio za političke zatvorenike. Za neke junak i istinski domoljub, za druge terorist.

Kako bilo, 25 godina nakon pogibije Miro Barešić dobio je svoj spomenik u središtu Draga. 

U razmjeni vatre ubio je veleposlanika pa je osuđen na doživotni zatvor u Švedskoj. Nakon što mu je kazna smanjena, vratio se početkom Domovinskog rata u Hrvatsku kako bi se priključio obrani, no ubijen je u prvoj akciji pod nerazjašnjenim okolnostima. 

 Za neke junak i istinski domoljub, za druge terorist. Kako bilo, 25 godina nakon pogibije Miro Barešić dobio je svoj spomenik u središtu Draga. 

Kako mještani reagiraju na spomenik? Pa čujte, imate različitih mišljenja. Ako netko nešto ima protiv, neka pati, neke su od izjava mještana Draga.

 Uz brojne građane, otkrivanju spomenika prisustvovao je i general Ante Gotovina, te ministri Tomo Medved i Zlatko Hasanbegović: 

   Miro Barešić je hrvatski vitez, junak koji se cijeli svoj život žrtvovao za ideju hrvatske države, položio je svoj život za hrvatsku državu, rekao je Hasanbegović.

Kao imigrant u Švedskoj početkom sedamdesetih, Barešić je smrtno ranio jugoslavenskog veleposlanika Vladimira Rolovića te je osuđen na doživotni zatvor. Nakon emigracije u Paragvaj, 1991. vratio se sudjelovati u obrani Hrvatske.

 "Pustimo kontoverze, on je živio svoju ljubav prema domovini  i dokazao ju je svojom smrću za domovinu.", rekao je ministar Medved.

Ubrzo nakon povratka u Hrvatsku, Miro Barešić poginuo je u borbenoj akciji pod nerazjašnjenim okolnostima. Unatoč kontroverzijama koje se vežu uz njegovo ime, pokopan je sa svim državnim počastima te je posmrtno dobio čin bojnika Hrvatske vojske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.