Hrvatski radio

Radio Zadar

Otkrivene kosti svetog Donata !

25.02.2019.

10:28

Autor: Suzana Dražić

foto:hbk

foto:hbk

Foto: - / -

Današnji spomendan sv Donata, zaštitnika grada Zadra obilježen je senzacionalnim otkrićem. Pronađene su kosti sv Donata i večeras će biti izložene tijekom misnog slavlja u 18 sati, u katedrali svete Stošije.

Relikvije svetog Donata pronađene su nedavno i nema sumnje kako je riječ upravo o kostima ovoga sveca, zadarskog biskupa i diplomata s kraja 8. i početka 9. stoljeća, potvrdio nam je katedralni župnik don Josip Radoica Pinčić:

   Pronašli smo relikvijar između  ostalih relikvijara koji su pohranjeni u Zadarskoj nadbiskupiji. Smatralo se  da u tom relikvijaru nema ništa, međutim otvorili smo ga i pronašli kosti svetog Donata. To je bilo prošli tjedan, rekao je za program Radio Zadra župnik Svete Stošije.

Nismo otvarali relikvijar. Jedino smo otvorili vratašca koja su na površini relikvijara. Druga su vratašca staklena. Njih nismo dirali to pripada nadbiskupu. Njemu je poslana obavijest jer je  ovih dana u Rimu, pa kada dođe on će to pogledati. Unutra se, dakle, nalaze kosti sv Donata, nema što drugo biti. Unutra se vidi  i jedan  smotuljak, zapis u kojem sve piše.

 O svetom Donatu:

   Zadrani danas slave svetog Donata, zadarskog biskupa i diplomata. Rodio se  u drugoj polovini VIII. stoljeća, prema predaji u Zadru, premda neki smatraju da je bio Irac. Spominje se u franačkim analima iz 805. kao izaslanik dalmatinskih gradova kod Karla Velikog u Thionvilleu. Posredovao je pri mirenju Franaka s Bizantom (Aachenski mir, 812.). Pripisuje mu se gradnja zadarske crkve, rotonde (najprije Presvetog Trojstva, poslije svetog Donata), sagrađene početkom IX. stoljeća. Sačuvan je mramorni kovčeg s Donatovim zavjetnim napisom za relikvije srijemske mučenice svete Anastazije (Stošije). Prema predaji, te je relikvije Donat donio iz Carigrada, kada je s mletačkim duždem Beatom u ime Karla Velikog, 804. godine, pregovarao s bizantskim carem Nikeforom o razgraničenju između Bizanta i hrvatskoga kneževskog područja u Dalmaciji.

   Sveti Donat svetičine je kosti prenio u Zadar i pohranio ih u tadašnjoj katedrali svetog Petra, koja je poslije posvećena svetoj Stošiji.

  Neki smatraju da je u Bizantu na dar dobio i relikvije svetog mučenika Krševana. Preminuo je oko 811. godine, a pokopan je u veličanstvenoj crkvi Presvetog Trojstva, koju je obnovio i koja je u XV. stoljeću po njemu i dobila ime. Nakon provale Francuza u Zadar, 1809., kosti svetog Donata prenesene su u katedralu svete Stošije, gdje se i danas nalaze. 

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko 

Katedralni župnik o Sv. Donatu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.