Hrvatski radio

Radio Zadar

Otočanima povratak povlastica na javnim linijama ?

03.05.2016.

08:16

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Po prijedlogu koji je Vlada uputila usaborsku proceduru svi otočani će imati pravo na povlašteni prijevoz na svim linijama koje povezuju otoke s kopnom i otoke međusobno, također će i gospodarstvenici koji su registrirani na otoku - objavila je udruga Otočni sabor na svom Facebook profilu.

Priopćenje objavljujemo u cijelosti :

           Možemo slobodno reći da se nakon sastanka Vijeća Otočnog sabora sa predsjednicom Republike Hrvatske u Zadru kojem su nazočili ministar regionalnog razvoja i fondova EU i predstavnika ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture nešto miče prema naprijed.
        Na 17. sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 28.05.2016. prihvaćen je i upućen na Sabor Republike Hrvatske „Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona“ po hitnom postupku. U navedenom nacrtu pravilnika predložene su promjene oko prava na povlašteni prijevoz s popustom u javnom prijevozu, po predloženom svi otočani imaju pravo na povlašteni prijevoz na svim linijama koje povezuju otoke s kopnom i otoke međusobno, također će i gospodarstvenici koji su registrirani na otoku (imaju sjedište na otoku) sa svojim vozilom moći prevoziti svoju robu na druge otoke sa povlaštenim pravom. Po predloženom nacrtu zakona plovidbeni redovi se neće moći donositi bez suglasnosti jedinica lokalne samouprave.

Već ima skoro 2 godine da je stari ministar donio Pravilnik o pravima gdje je bio ograničen broj putovanja i bilo je ograničeno međuotočko putovanje, što smo u hodu tih 2 godine uspjeli barem u razgovorima izmijeniti taj broj ograničenja putovanja, a evo ovdje sad u nacrtu zakona je prijedlog da se može i međuotočko putovanje, a ovo će posebno osjetiti gospodarstvenici koji imaju sjedište na otoku, a imaju poslovne jedinice na nekom drugom, će osjetiti u svom poslovanju, a nadamo se da će to osjetiti krajnji korisnici jer će to automatski biti manji troškovi prijevoza robe. - objašnjava Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.