Hrvatski radio

Radio Zadar

Otoci:nedostaje gliser za hitne slučajeve

08.08.2013.

12:58

Autor: Suzana Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hitna medicina na našim otocima. I dok je na nekima poboljšana zdravstvena skrb,na onim najudaljenijima ostali su isti problemi i nedostaci.


    Županijski Zavod za hitnu medicinu ove je sezone po prvi put pojačao zdravstvenu zaštitu dvaju naših otoka -Paga i Vira. Na Pagu su uz 13 djelatnika,odnosno pet stalna tima, angažirana i dva dodatna liječnika za ljeto.Pojačana je zdravstvena skrb i na Viru,za koji ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Davorka Krnčević kaže da je svjetski fenomen jer se sa 3 tisuće mještana ljeti pretvara u mali grad sa oko 60 tisuća stanovnika i stoga je i za to područje pojačana hitna medicina.
Osigurali smo ove godine 3 liječnička tima koji su na terenu 24 sata. I mještni i vikendaši po prvi put zadovoljni su ovakvom organizacijom posla,kaže Krnčević.

 I dok naši najbliži otoci Ugljan i Pašman imaju na raspolaganju gliser, koji je Zavod za hitnu medicinu osigurao za hitne slučajeve i na raspolaganju je 24 sata,najudaljeniji otoci-Sali,Žman,Ist,Iž,Silba i Božava često se moraju oslanjati na pomoć policije ili Lučke kapetanije.U ljetnim mjesecima i to je puno teže jer ove službe imaju dosta posla,ističe ravnateljica Zavoda,alli u pomoć priskaču sami otočani:

   Zahvaljujem mještanima tih otoka koji su na raspolaganju lokalnim liječnicima kada je u pitanju spašavanje ljudskih života. Sudjeluju uglavnom bez nadokande i spašavaju živote na način da oboljeloga prevezu do Foše gdje ga preuzme naša ekipa i odveze u bolnicu.
 

Voditelj zadarske Hitne pomoći dr Vlatko Grković naglašava kako je brzi gliser prioritet.
 Naš je i prijedlog da se nabavi gliser koji bi za ovih 5 punktova(Sali-Žman,Ist,Iž,Silba i Božava) bio na raspolaganju hitnoj medicini 24 sata kroz cijelu godinu.Tako bi pokrili rubne dijelove zadarskog arhipelaga i  zbrinuli hitne pacijente u najkraćem roku. Nadati se da će se sredstva za nabavku glisera za ove naše otoke iznaći što prije, jer što brži dolazak do bolnice spašava život.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.