Hrvatski radio

Radio Zadar

Otočni biseri "pod invazijom"

01.09.2022.

12:12

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Uvala Sakarun

Uvala Sakarun

Foto: TZ Dugi otok / Radio Zadar

Diljem priobalja ovih se dana obaraju turistički rekordi, ali i istovremeno aktualiziraju pitanja zaštite prirodnih resursa koji teško odolijevaju masama gostiju. Taj se problem iz godine u godinu nameće i u jednom od najposjećenijih odredišta na području zadarskog arhipelaga , uvali Sakarun na Dugom otoku . 

Na Sakarun svakodnevno izletničkim brodovima stiže više stotina gostiju. Načelnik Općine Sali Zoran Morović to naziva invazijom na osjetljivi eko-sustav jedne od najljepših mediteranskih pješčanih uvala. 

Najveći su problem izletnički brodovi iz Zadra, njih je 4, dovoze svak po 100-200 putnika i to je invazija na plažu. Bilo bi red da se upravo broj takvi gosti eliminiraju jer ovi drugi dolaze u apartmane, ostaju par dana i ostavljaju nam novce od kojih živimo, a i manje zagađuju i oni bi trebali imati prioritet.

Z. Morović

Što se čišćenja plaže tiče Morović navodi da je taj posao Općina preuzela prije dvije godine. Naše komunalno poduzeće zapošljava djelatnicu i nemamo nikakve primjedbe na čistoću - kazao nam je načelnik. Na čistoću plaže ipak su ovoga ljeta primjedbe imali neki strani gosti koji su naslage posidonije nazvali smećem. S takvima svake godine imamo problem, navodi direktorica TZ Dugi otok Ivana Čarić podsjećajući kako je upravo ova biljka spas za Sakarun: 

Prijašnjih godina se ona sklanjala u čitavoj količini ali sada to nećemo jer su istraživanja dokazala da posedonija štiti Sakarun. Sad će se sklanjati jedan dio u predsezoni i to će se isto vraćati u posezoni u 10. mjesecu. Vanjski utjecaji na Sakarun odnosno jaki vjetrovi se javljaju u zimskim mjesecima pa je bitno da su naslage posidonije u to vrijeme tamo.

I. Čarić

U cilju zaštite plaže nedavno su djelatnici JU NATURA JADERA održali dvije radionice u uvali Sakarun, podijelivši staklene bočice posjetiteljima kao alternativu jednokratnoj plastici, a koncesionarima potrošni inventar od ekološki prihvatljivih materijala uz edukaciju koja za cilj ima da takva praksa postane tradicija, a ova popularna ljetna destinacija "plastic free zona".

Tonski prilog

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.