Hrvatski radio

Radio Zadar

Otočni načelnici: iskoristite fondove za naš most!

23.02.2018.

11:59

Autor: Suzana Jakšić Mandić

ilustracija : nasiskolji.hr

ilustracija : nasiskolji.hr

Foto: - / -

Načelnici pet otočnih općina s Ugljana i Pašmana aktualizirali su potrebu izgradnje mosta Pašman – kopno. Žele da se on uvrsti u prioritetne državne prometne projekte te da se napravi studija koja bi ispitala isplativost tog ulaganja.

Samo u proteklih 5 godina predstavnici općine Pašman su u barem 20-ak navrata sastajući se s mjerodavnima isticali potrebu izgradnje mosta, ali sada je načelnik Krešimir Ćosić u zajedničku inicijativu povezao i četvoricu kolega. Zašto baš sad pitamo ? To je u duhu ovog velikog međunarodnog natječaja za projekt Južni Pašman koji je u tijeku, to je naša velika turistička zona, sigurno je da će se pojaviti zanimanje za izgradnju mosta. Osim toga popravilo se stanje u gospodarstvu i EU fondovi nude razne mogućnostiZnamo da će od 2020.godine u novom planu EU biti moguće financirati mostove iz eu-fondova pa zašto ne pripremiti dokumentaciju do tada.  To je projekt od državnog interesa, ići će preko Hrvatskih cesta i Ministarstva, idemo na to da oni isfinanciraju novi idejni projekt jer je postojeći zastario, i studiju izvodljivosti, ispitivanje dna, studiju utjecaja na okoliš i sve drugo što je potrebno, tvrdi Ćosić.

Izradu novog idejnog projekta kojim bi se utvrdila isplativost  izgradnje 2200 metara dugog mosta traže i načelnici Kali Marko Kolega i Kukljice Marin Boško, a evo komentara prečkog načelnika Jure Brižića: Znamo da je aktualna bila i izgradnja podmorskog tunela Zadar - Ugljan no donijeli smo jednostavan zaključak da će to biti puno teže i da je nerealnije očekivati gradnju tog tunela pa smo donijeli zaključak da svi stanemo iza projekta gradnje mosta

A sve zato što  12 tisuća žitelja Ugljana i Pašmana nije zadovoljno brojem ni kvalitetom trajektnih i autobusnih linija prema kopnu, kaže prvi čovjek općine Tkon Goran Mušćet: Nismo zadovoljni ni trajektnim linijama ni s jedne ni s druge strane preko Gaženice odnosno Preka ni ovdje iz Biograda prema Tkonu, ni autobusi nisu posloženi kako treba, nismo zadovoljni s ukupnim tim stanjem, o nama se ne vodi dobra briga. Ako županija podrži izgradnju tunela neka to bude ili tunel ili most, nama je samo bitno da nas bolje povežu s kopnom - izričit je Mušćet.  

Idući korak je zajednički istup 5 otočnih načelnika u Hrvatskim cestama odnosno Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture koje će , nadaju se ovaj put ozbiljno prići izgradnji mosta Pašman-kopno.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.