Hrvatski radio

Radio Zadar

Otočni sabor : mali ribolov je spašen

14.07.2016.

11:54

Autor: F. Matijević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Završena je procedura o zaštiti tradicijskog načina života na otocima i priobalju, kad je o ribarstvu riječ. Sada se još samo čeka mjesec rujan i zasjedanje Povjerenstva Ministarstva kulture kojem je upućena cjelokupna dokumentacija, kaže Denis Barić iz Otočnog sabora.

Još se jednom iskazuje nelogičnost državnog sustava. A tko zna koji put na svojoj koži to osjećaju otočani. Prije dva tjedna Sabor je donio zakon koji otočanima omogućuje povlašten prijevoz na svim linijama koje povezuju otoke međusobno ili otoke s kopnom. Na papiru - sjajno! U stvarnosti - neprovedivo! i to zbog Pravilnika koji priječi provedbu zakona - poručuju iz Otočnog sabora. Tajnik udruge Mladen Varenina s Rave je oprimjerio apsurd:

             Generalno Rava gravitira Salima na Dugom otoku, a moram ići u Zadar. Ja kao čovjek s Rave ne mogu ići u Sali nego moram ići u Zadar pa onda s klasičnom kartom u Sali.

Problem je što softver otočanima ne omogućava ono što im zakon jamči kaže predsjednik Otočnog sabora Denis Barić i dodaje: Zato, dragi otočani i korisnici ovog zakona, strpite se još devet mjeseci da tehnički ministar ili neki drugi ministar unutar devet mjeseci shvate da je Zakon o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu na snazi i da treba donijeti pravilnik da bi se isti provodio.

Problem koji se nadovezuje na ovaj je i objava novog međunarodnog natječaja za koncesije državnih trajektnih, brzobrodskih i brodski linija. Sadašnje koncesije, naime. vrijede do kraja ove godine, a novog natječaja još nema.

Ali ima i dobrih vijesti; završena je procedura o zaštiti tradicijskog načina života na otocima i priobalju. Konkretno to znači spas za mali ribolov; tradicijski način ribolova koristeći, primjerice, mreže stajačice ili vrše bit će dopušten. Sada se još samo čeka mjesec rujan i zasjedanje Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture kojem je upućena cjelokupna dokumentacija: Sad možemo samo strpljivo čekati deveti mjesec - komentirao je Barić.

Kada je riječ o novom Zakonu o otocima, u tijeku je stvaranje Radne skupine za izradu nacrta prijedloga zakona. Neformalnu raspravu o izmjenama ovog zakona obilježio je slab odaziv javnosti, zaključuje Barić.

 

 

 

Konkretno to znači spas za mali ribolov; tradicijski način ribolova koristeći, primjerice, mreže stajačice ili vrše bit će dopušten. 

Sada se još samo čeka mjesec rujan i zasjedanje Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture kojem je upućena cjelokupna dokumentacija, kaže Denis Barić iz Otočnog sabora . 

Na konferenciji za novinare čulo se i kako je zadnjeg dana mjeseca lipnja Hrvatska dobila zakon koji se ne može provoditi. Riječ je o Zakonu o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu koji je otočanima trebao omogućiti povlašteni prijevoz, odnosno međuotočno povezivanje, ali na snazi je stari Pravilnik koji onemogućava provedbu zakona. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.