Hrvatski radio

Radio Zadar

Otočni sabor u Kolovarima 12.12. priređuje tematski Sabor o novom zakonu

29.11.2018.

10:27

Autor: rzd

Otočni sabor u Kolovarima 12.12. priređuje tematski Sabor o novom zakonu

Otočni sabor u Kolovarima 12.12. priređuje tematski Sabor o novom zakonu

Foto: - / -

Otočni sabor – udruga za razvitak hrvatskih otoka organizira tematski Sabor Otočnog sabora na temu „Položaj i status hrvatskih otoka temeljem provedbe novog Zakona o otocima“. Tematski Sabor Otočnog sabora održat će se u srijedu 12. prosinca 2018. godine u 11,00 sati u hotelu Kolovare Zadar.

Stupanjem na snagu novog Zakona o otocima, Ministarstvo treba donijeti nekoliko novih pravilnika kojima će se omogućiti kvalitetna provedbu Zakona.

Otočni sabor je još 2013. godine napravio raspravu po otocima oko potrebne izmjene Zakona o otocima te je sa dobivenim prijedlozima i zaključcima donesenim na Saboru Otočnog sabora sudjelovao u radnoj skupini za izradu novog Zakona o otocima.

Možemo biti zadovoljni jer je većina bitnih prijedloga prihvaćena i uvrštena u novi Zakon o otocima izuzev jednog, a to je kvalitetnija zaštita otočana i njihove imovine od alohtone divljači na otocima. U cilju kvalitetnog provođenja Zakona o otocima, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i Ministarstvo pomorstva i prometa moraju u roku od 180 dana donijeti nekoliko pravilnika i odluka.

Potrebno je donijeti sljedeće pravilnike i odluke: pravilnik o metodologiji ustrojavanja i vođenja Registra otoka; vrednovanje razvijenosti otoka temeljem otočnih razvojnih pokazatelja; pravilnik o sastavu Otočnog vijeća i djelokrugu rada Otočnog vijeća; odluku o broju otočnih koordinatora za svaku obalno-otočnu jedinicu područne (regionalne) samouprave i obuhvat otočnog područja; pravilnik o provedbi Programa poticanja razvoja civilnog društva na otocima; pravilnik o načinu ostvarivanja prava na oslobođenje od plaćanja cestarine za uporabu mosta; pravilnik o način ostvarivanja naknade troškova prijevoza vodonoscem i/ili autocisternom i razlike do pune cijene vode; pravilnik o načinu provođenja mjera i aktivnosti Programa „Hrvatski otočni proizvod“; pravilnik o način ostvarivanja prava na potpore otočnim poslodavcima.

Vijeće Otočnog Sabora ovom prilikom poziva sve otočanke, otočane i sve zainteresirane oko kvalitetne provedbe Zakona o otocima da se pridruže sa svojim prijedlozima i tako pomognu Otočnom saboru oko daljnjih aktivnosti za izradu potrebnih pravilnika.

Oni koji nisu u mogućnosti prisustvovati tematskom Saboru, svoje prijedloge i komentare mogu dostaviti na e-mail otocnisabor@gmail.com

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.