Hrvatski radio

Radio Zadar

Otočni taksisti u strahu od liberalizacije tržišta

15.01.2018.

12:40

Autor: Filip Buzov

Ivo Cagalj/PIXSELL

Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / -

Zbog prijedloga novog Zakona o cestovnom prijevozu kojim se najavljuje dodatna liberalizacija taksi tržišta - posebice strahuju otočni taksisti. Najviše negoduju zbog odluke da se jedinicama lokalne samouprave ukine pravo na ograničavanje broja taksi dozvola.

Posla ionako ima samo u dva ljetna mjeseca, a sada će nam dolaziti konkurencija iz cijele zemlje - to je neodrživo - poručuje Željko Gligora, vozač taksija s otoka Paga, ujedno pokretač inicijative za opstanak otočnih taksista. Ako se već ide u tom smjeru, otoci moraju biti izuzeti - poručuje Gligora koji ima podršku i Otočnog Sabora. Mi smo i prostorno i vremenski ograničeni, liberalizacija na ovakav način, kako je predstavlja zakonodavac znači da će otočni taksisti početi razmišljati o odlasku iz Hrvatske .   

Predsjednik Otočnog sabora Denisa Barića napominje i kako je takav prijedlog u suprotnosti sa Zakonom o otocima: Slažem se da govorimo o liberalizaciji, ali svaki naš zakon u RH koji se donosi mora priznati specifičnost života na otoku, isto se to odnosi i na djelatnost taksi službe - poručio je D. Barić.

Iz Udruge Otočnog Sabora uputili su i konkretan prijedlog. Traže nadopunu članka 47. - a .-  Lokalne samouprave na otocima izuzimaju se od primjene dijela Zakona koji se odnosi na taksi prijevoz.  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.