Hrvatski radio

Radio Zadar

Otok Ugljan će dobiti još jedno privezište?

24.02.2020.

12:28

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: Općina Kali

foto: Općina Kali

Foto: - / -

Sigurnu luku za nautičare, ali i za domaće žitelje, žele Kaljani. Osim u ribarstvo žele ulagati i u razvoj turizma. Uz to, odlučili su se i za izgradnju manjeg rotora u Batalaži, kako bi riješili problem ulaska/izlaska iz mjesta .

Kaljske kalete koje su s vremenom postale prometnice često su pravi izazov vozačima , pa su Kaljani pokrenuli projekt izgradnje  rotora u uvali Batalaža. Uz to, kako se osim ribarstvom, žele posvetiti i razvoju turizma, u Batalaži žele osigurati i vez za nautičare. Načelnik općine Marko Kolega potvrdio nam je kako su pripremne radnje već dijelom odrađene:  Sad smo u fazi ishođenja lokacijske dozvole za rotor, odnosno ulaznu cestu u naše mjesto s državne ceste do uvale Batalaža. Isto tako završen je idejni projekt i čeka se lokacijska dozvola za pristanište za 110 brodova, od čega će pola biti komercijalni a pola komunalni vezovi. Na taj način mi bi zaokružili priču odnosno uredili cijeli dio od uvale Batalaža do uvale Mul u dužini od 1900 metara - kazao je za naš program Kolega.

Što se ishođenja sredstava za ove projekte tiče, kucamo na razna vrata, dodaje načelnik Kolega: Jedan dio sredstava dolazi iz Ministarstva regionalnog razvoja, jedan iz Ministarstva turizma, jedan iz Županijske lučke uprave te jedan iz naših proračunskih sredstava. Gdje god možemo apliciramo i prema EU fondovima. Tako je 230 metara ceste u potpunosti financirano iz EU - cesta od Batalaže prema Preku je bila vrijedna  2 milijuna i 450 tisuća kuna. 

Dio sredstava dolazi i iz minstarstva mora. Upravo sutra će, najavljeno je, ministar Butković u Zadru potpisati ugovore za sufinanciranje 10-ak lučkih projekata, uz ostalo i uređenje obalnog pojasa u Kalima. Već ovoga ljeta naime Kaljani i njihovi gosti imat će prigodu uživati u novoj šetnici, plažama i parkiralištu na Punti Artine. Sljedeći korak bit će, nadaju se, privezište i rotor.

Načelnik Marko Kolega

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.