Hrvatski radio

Radio Zadar

Otvaranje jednog od najmodernijih terminala na Mediteranu

24.04.2019.

07:30

Autor: Filip Buzov

foto: Dino Stanin / Pixsell

foto: Dino Stanin / Pixsell

Foto: - / -

Novi putnički terminal u Gaženici jedan je od najmodernijih terminala za putnike na kružnim putovanjima na Mediteranu. Riječ je o dvoetažnoj zgradi koja se prostire na više od 20.000 četvornih metara u kojoj će biti smještene sve mjerodavne službe za potrebe domaćeg i međunarodnog prometa.

Za potrebe prihvata putnika izgrađen je i nadzemni pješački prolaz koji vodi izravno do broda. Odlukom Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar koncesija za Gaženicu na 20 godina dodjeljena je turskom operateru tvrtki Zadar International Port Operations (ZIPO). Koncesija obuhvaća zgradu putničkoga terminala i obavljanja lučkih djelatnosti u međunarodnom dijelu luke, uz obvezu da Zadar postane matična luka za kruzere. Izgradnja zgrade terminala počela je 2016. godine, a temeljni kamen postavila je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović koja danas prisustvuje i svečanom otvorenju u 10 sati i 30 minuta. 

Potom će se održati Županijske Skupštine, s početkom u 11 sati u novoj zgradi putničkog terminala luke Gaženica.Tom će prigodom, između ostalog, biti dodijeljene godišnje nagrade Zadarske županije. Podsjetimo, četvorica hrvatskih nogometnih reprezentativaca – Luka Modrić, Danijel Subašić, Šime Vrsaljko i Dominik Livaković postat će počasni građani Županije.

Nagrada Zadarske županije za životno djelo dodjeljuje se prof. dr. sc. Vladimiru Skračiću i postumno, mons. dr. sc. Pavlu Keri.

Godišnje nagrade Zadarske županije za postignuća u 2018. godini dobili su Dragan Župan (područje športa), Udruga hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Zadarske županije (područje zdravstvenog, humanitarnog rada i socijalne skrbi), Julija Brkić (područje karitativne djelatnosti i humanitarnog rada), Davor Vidaković (područje odgoja, obrazovanja, kulture, športa, tjelesne kulture, zdravstvenog i humanitarnog rada), Košarkaški klub osoba s invaliditetom Zadar (područje športa osoba s invaliditetom), Kazalište lutaka Zadar (područje kulture i umjetnosti), Davor Pešić, Mladen Pešić i Petar Pešić (područje humanosti) te Zvonimir Vlatković (područje poljoprivrede).

10 sati – Polaganje vijenaca kod Središnjeg križa na Gradskom groblju u Zadru

 

10.30 sati – Svečanost otvaranja zgrade putničkog terminala Nove luke Zadar u Gaženici (domaći terminal)

 

11 sati – Svečana sjednica Županijske skupštine (međunarodni terminal)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.