Hrvatski radio

Radio Zadar

Otvaranje kampa i izvan T3 zone

02.07.2013.

12:22

Autor: žmr

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kamp odmorišta moći će se otvarati i izvan zona koje su Prostornim planovima definirane kao turističke. Ministarstvo turizma uputilo je ovaj tjedan svim regionalnim i lokalnim samoupravama, te predstojnicima ureda državne uprave dopis u kojem inicira poticanje razvoja, odnosno planiranje i gradnju kamp odmorišta i izvan T3 turističkih zona.

S obzirom na dosadašnje tumačenje da se kamp odmorišta mogu graditi samo u turističkim zonama, ovaj tip ponude nije se dovoljno razvio, što potvrđuje samo dva kamp odmorišta u Hrvatskoj.

"U tijeku su Izjmene i dopune prostornoga plana Zadarske županije. Nacrt bi trebao biti gotov do kraja godine" - rekao je Jerolim Uroda pročelnik županijskoga Odjela za turizam i more. Za sada ne može govoriti koliko bi kamp odmorišta bilo optimalno za Zadarsku županiju, no dodaje kako će kampovi uglavnom biti smješteni uz magistralu i glavne prometnice, bliže gradu i trgovačkim centrima, što je praksa u svijetu.

Kamperska su odmorišta definirana propisom Ministarstva turizma kao objekti u kojima se pružaju usluge kampiranja za noćenje i kraći odmor s vlastitom pokretnom opremom za kampiranje. Osim struje i vode, nužni su i spremnici za pražnjenje nečiste vode. Investicija, kažu dobro upućeni nije velika, do 2 tisuće eura po parceli koja minimalno mora imati 50 metara četvornih, a s obzirom da je kamperista sve više na našim cestama, ulaganje je više nego isplativo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.