Hrvatski radio

Radio Zadar

Otvoren 5. Festival suvenira Zadarske županije

12.05.2015.

14:15

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Skulpture od maslinova drveta, iški lopiž, četverokuka, proizvodi od lavande, odjevni predmeti, slike – ukupno 60-ak ukrasnih i uporabnih predmeta 20-ak autora izloženo je u Gradskoj loži na 5. Festivalu suvenira Zadarske županije. Festival je otvoren do četvrtka kada će biti izabrani i najbolji proizvođači suvenira za ovu godinu.

U Gradskoj loži svečano je otvoren 5. Festival suvenira Zadarske županije. Manifestaciju organizira Udruga inovatora Zadarske županije s ciljem okupljanja i predstavljanja najinventivnijih proizvođača suvenira i njihovih uradaka. 

Okupiti kvalitetne proizvođače na jednom mjestu, zajedno se oduprijeti poplavi kojekavih predmeta koji se nude kao suveniri iako ne predstavljaju našu tradiciju ni kulturu - cilj je i ove godine.  Dopredsjednik udruge Ivo Marin:

       Sam odziv izlagača, kad se ovako gleda, nije velik no to ne mora ništa značiti ako su to prave stvari na pravom mjestu onda je to - to, kazao je Ivo Marin.

Suvenir je jedan od najvažnijih elemenata brandiranja neke destinacije. Osim komercijalne vrijednosti koja je vrlo značajna, suveniri imaju i kulturnu i psihološku vrijednost. Oni su predmeti koji prenose poruke o nekoj destinaciji i uz koje vežemo sjećanja s putovanja. Tih je činjenica itekako svjesna ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš:

       S obzirom na to koliko se ljudi trude ovih zadnjih par godina možemo reći da ima lijepih i baš zanimljivih suvenira i ne bojim se da nećemo imati jedan lijepi asortiman u Zadru, kazala je uz ostalo Renata Peroš.

Jedna od onih koji se itekako trude je i gospođa Ada Duka koja izlaže i ove godine:

       2012. godine moja haljina " Morske orgulje" dobila je Grand prix jer je bila prepoznata kao originalna, jedinstvena, neviđena... 

A tko će kao takav biti prepoznat ove godine doznat ćemo u četvrtak.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.