Hrvatski radio

Radio Zadar

Otvoren Volonterski centar

08.04.2013.

10:02

Autor: Radio Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Otvaranje Volonterskog centra veliki je pomak za razvoj civilnog sektora na županijskoj razini, kao i za unapređenje volonterstva, smatraju u Zadarskoj županiji.

Zadar je danas dobio Volonterski centar. Nakon što se proteklih nekoliko godina više volonterskih akcija organiziralo preko Doma Sv. Frane i zadarske Udruge socijalnih radnika, ove su godine grad Zadar i Županija dogovorili financiranje jednog zaposlenika i osigurali Centru prostor za rad u ulici Jurja Bianchinija. Otvorenje Volonterskog centra veliki je pomak za razvoj civilnog sektora na županijskoj razini, kao i za unapređenje volonterstva, istaknuto je na svečanom otvorenju.

Maja Pletikosa u ime osnivača Udruge socijalnih radnika, posebno je istaknula kako je riječ o prvom Volonterskom centru u našoj županiji: "Pokazalo se da ljudi koji su voljni uzložiti svoje vrijeme za pomoć drugima, teško pronalaze informacije o mogućnostima volontiranja,zbog toga često odustaju od daljnjeg angažmana. Centar će organiziranjem edukacija i pružanjem informacija utjecati na porast broja volontera.Osnovni cilj je uključivanje građana i promicanje volontersta u lokalnoj zajednici radi poboljšanja kvalitete usluga korisnika Volonterskog centra"

 Pokretanje Volonterskog centra proces je koji se događao postupno kroz nekoliko godina. Ideja je stara, no tek osnivanjem Tima za zdravlje Zadarske županije i donošenjem Plana za zdravlje 2009. godine počinju se stvarati preduvjeti za osnivanje Centra.

Uz koordinaciju Tima za zdravlje Zadarske županije, Udruga socijalnih radnika Zadar, Grad Zadar i Zadarska županija postigli su dogovor o financiranju jednog zaposlenika u Volonterskon centru (80 tisuća Županija, 50 tisuća Grad), Grad je osigurao skroman prostor za početak rada, a Udruga socijalnih radnika ga donekle i opremila. Ovo je vrlo značajan trenutak za civilni sektor u Zadarskoj županiji koji u registru udruga broji više od 1000 udruga. Otvaranjem Volonterskog centra na županijskoj razini osigurat ćemo vidljivost i promociju volonterstva, unaprijediti standarde kvalitete rada u području pružanja volonterskih usluga, volonterima će biti pružena mogućnost edukacije u području menadžmenta volontera i volonterstva, ojačat ćemo suradnju između udruga i javnih institucija koje trebaju volontere te omogućiti volonterima međunarodnu razmjena i suradnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.