Hrvatski radio

Radio Zadar

14:53 / 15.05.2017.

Autor: Matea Gugić

Otvorena izložba arheologa- amatera Ivana Zvijerca

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U suradnji sa Arheološkim muzejom grada Koprivnice, danas je u Arheološkom muzeju Zadar otvorena izložba zbirke predmeta obitelji Ivana Zvijerca koji je kao arheolog- amater bio pokretač arheologije u Torčecu, malom selu u Podravini koje skriva više od 500 lokaliteta bitnih za Hrvatsku.

Izložba ''Arheologija TORČECA. Izbor iz Arheološke zbirke obitelji Zvijerac'' prikazuje zapravo osvrt na dugogodišnji rad Ivana Zvijerca koji je arheologiju, kao svoju prvu ljubav, iz hobija pretvorio u ozbiljan posao. Otkrio je više stotina nalazišta iz razdoblja pretpovijesti, antike i srednjeg vijeka, a svoje je rezultate nesebično davao arheolozima. ''To nije moje, to je naše'', često je govorio. O svojim počecima kaže:

Ja sam nekad davno još u osnovnoj školi, od drugog razreda, počeo skupljati stare knjige, časopise, dokumente i ostalo. Povijest je bila od mojih malih nogu praktički ta koja me interesirala: uvijek te nepoznanice, to istraživanje, to traženje odgovora. I normalno, arheologija je sad na kraju za taj nekakav ''finiš'' priče kojom se praktički bavim 40 godina. Od istraživanja terena prikupljanja materijala, sudjelovanja na iskapanjima sa arheolozima, edukacijom…. i s velikom veseljem dočekao sam i ovaj trenutak.  

U 35 godina istraživanja i iskapanja nalazišta Podravine, skupio je veliki broj predmeta, više od desetak tisuća. U zadarskom arheološkom muzeju izložena je tek jedna trećina cjelokupne zbirke. Mnogi predmeti vrlo su rijetki i to ne samo u Hrvatskoj. Najstariji predmet je star je nekih 3 ipol tisuća godina pr.Kr., dok je najmlađi iz 18. stoljeća. 

Ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar, Jakov Vučić, istaknuo je kako mu je drago još jednom biti domaćin muzeju grada Koprivnici.

Ukoliko želite pogledati jednu od najznačajnijih izložbi koprivničkoga kraja, možete do napraviti do sredine mjeseca lipnja. 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.