Hrvatski radio

Radio Zadar

Otvoreni dan zadarskog Sveučilišta

15.12.2015.

14:25

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na hodnicima Sveučilišta jutros neuobičajna gužva. Na štandovima pojednih Odjela izloženi su letci, brošure, studijski časopisi. Sve se to može pronaći i na Interentu. Iskustva iz prve ruke to je ono što treba tražiti. Neki su puni riječi hvale:

Odjel povijest umjetnosti slovi kao najbolji, najbolji studij povijest umjetnosti u republici Hrvatskoj, profesori na našim odjelima su vrhunski stručnjaci u svom području .. - kaže studentica Maja Marić.

Iako nam u razgovoru jasno daje do znanja kako studira ono što usitinu voli, pitamo ju sprema li se za izlazak na tržiše rada. Nije tajna kako se velik broj njezinih kolega tu teško snalazi.

Razmišljam raditi u muzeju, i predstavljati umjetnost u svijetu.. Misliš li da ćeš u tome uspjeti )? Da. - dodaje Maja.

Ovaj trogiran pred samim je završetkom studija geografije. Većina kaže misli evo još jednog profesora u školi, no nije tako. Njegov cilj je raditi na prostornom planiranju.

To je jedno staro razmišljanje, geografija zapravo doživljava nekakvu tranziciju u tom kontekstu dakle postoji studij primijenjene geografije koji orijentiran na nastavničke kompetencije. - govori student Mirko Barada.

Iako nije novina, uvijek malo odzvanja kada čujemo kako zadarsko Sveučilište, najpoznatije po humanističkim i društvenim znanostima, proizvodi i pomorce.

To su dakle nautičari i brodostrojari, što se tiče samog zapošljavanja , brodostrojari tu definitivno imaju prednost zato što nažalost ih fali na tržištu. - objašnjava profesor Josip Orović s Pomorskog odjela.

Na otvorenom danu moglo se doznati i o studentskoj mobilnosti, studentskom sportu, aktivnostima Studentskog zbora, te stručnoj praksi u inozemstvu, koja je kako doznajemo sve više tražena.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.