Hrvatski radio

Radio Zadar

Otvoreno pismo Otočnog sabora Vladi RH

26.06.2019.

12:28

Autor: HRT Radio Zadar

Silba, ilustracija: otoci.eu

Silba, ilustracija: otoci.eu

Foto: - / -

Udruga Otočni sabor uputila je otvoreno pismo Vladi RH, premijeru Andreju Plenkoviću, i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću zbog , kako navode, kršenja Zakona o otocima. Naime, ističu u svojem priopćenju, pravilnici koji su potrebni kako bi se novi Zakon provodio u potpunosti još nisu doneseni.


Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Otočni Sabor - udruga za razvitak hrvatskih otoka obraća Vam se temeljem kršenja Zakona o otocima. Hrvatski su otoci prirodno bogatstvo koje, prema članku 52. Ustava RH, zajedno sa svojim nekretninama koje su od osobitog nacionalnog, povijesnog, gospodarskog i ekološkog značenja, predstavlja posebni interes Države i ima njezinu osobitu zaštitu. Sabor Republike Hrvatske je donio novi Zakon o otocima koji je stupio na snagu 29.12.2018. godine, a za njegovu primjenu u potpunosti bilo je potrebno donijeti devet pravilnika i jednu odluku. Nažalost moramo skrenuti pozornost na ne donošenje istih u zakonskom roku.

Otočni sabor smatra da je Zakon o otocima donesen radi boljeg i kvalitetnijeg života na otocima. Predsjedniče Vlade Republike Hrvatske i predsjedniče Hrvatskog Sabora, otočani očekuju da se Zakoni koji se donose u Hrvatskom saboru moraju provoditi pa tako i Zakon o otocima, stoga i traže odgovornost zbog ne provedbe istog. Donošenjem Zakona otočani su očekivali da će i njegovom provedbom osjetiti mogućnost boljeg i kvalitetnijeg života na istima, posebno na otocima koji su Zakonom proglašeni otocima sa specifičnim položajem. Temeljem čl: 47 stava 2 nadzor nad provedbom Zakona o otocima nadležno je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, koje upravo ne provodi Zakon za koje je nadležno. Ne možemo dozvoliti da kvaliteta života cca. 130 000 otočana ovise o osobama iz i uz Ministarstvo koje možda ne poznaju najbolje otočnu problematiku, kao ni probleme, potrebe i zahtjeve veoma specifičnih otočkih sredina, a svi znamo da se iz Zagreba ne vide Hrvatski otoci.

Predsjedniče Vlade Republike Hrvatske i predsjedniče Hrvatskog Sabora, Otočni sabor traži od Vas da u okviru svojih nadležnosti utvrdite da li postoje valjani razlozi za gore navedeno stanje u provedbi Zakona o otocima. Ako postoje valjani razlozi, molimo Vas da nas o tome izvijestite, kako bi mogli sa stajališta ljudskih i moralnih obveza spram otočana, pokrenuti daljnje aktivnosti u cilju provođenja Zakona o otocima. Također zahtijevamo da izvršite svoje obećanje o preseljenju Uprave za otoke na MORE.

Vijeće Otočnog sabora

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.