Hrvatski radio

Radio Zadar

Otvoreno Savjetovalište za onkološke pacijente

13.05.2013.

14:08

Autor: fb

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

S ciljem povećanja kvalitete zdravstvene usluge onkološkim pacijentima u našoj županiji danas je pri zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, u suradnji s Općom bolnicom i Ligom za borbu protiv raka Zadar, otvoreno specijalno Savjetovalište.

U zadnjih 15 godina u Zadarskoj županiji ukupan broj oboljelih od raka povećao se za 60 posto, a broj umrlih za 36 posto - upozorio je danas ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Zoran Škrgatić prilikom otvorenja Savjetovališta za onkološke pacijente u Zadru kojim će se, prema najavama, povećati kvaliteta zdravstvene usluge za ovu vrstu pacijenta.

Otvorenje Savjetovališta pomogla je zadarska Opća bolnica i Liga za borbu protiv raka Zadar, čiji predsjednik dr Josip Bubičić napominje kako smo po broju oboljelih žena od raka prvi u Hrvatskoj te da je krajnji cilj osnivanje Onkološkog Odjela pri Općoj bolnici:

"Savjetovalište je veliko postignuće, ali i ogroman napredak u tome da Opća bolnica Zadar jednog dana dobije i Onkološki odjel i svu opremu za terapiju, jako je važno kada pacijent u onkološku terapiju, bilo kemo ili radioterapiju, a najbolji su rezultati kada imamo istovremeno i jenu i drugu terapiju, ozdravljenje je za 30 posto uspješnije" - istaknuo je dr. Bubičić.

Dr. Josip Bubičić napominje kako je 2009. godine kod 494 žene dijagnosticirana ova zloćudna bolest, što je najviše u Hrvatskoj. Zbog svega toga, kao krajnji cilj navodi se osnivanje Onkološkog Odjela pri zadarskoj Općoj bolnici. V.d. ravnatelj Opće bolnice dr. Neven Birkić je rekao da zadarska bolnica zaslužuje taj Odjel.

"Ja vjerujem da zadarska bolnica, nažalost zaslužuje taj Odjel jer pacijenti nailaze na različite prepreke, pogotovo u pogledu same terapije, leženje i sve ostalo nama govori u prilog da je Onkološki odjel potreban našoj bolnici." - istaknuo je dr. Birkić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

22 h

Nadin 2022

Kušanje vina

prije

1 dan

Možemo zajedno

Možemo zajedno