Hrvatski radio

Radio Zadar

Ovaj vikend na more na panulu, kančenicu, parangal ili u suton na ferme, peškafondo...

24.06.2022.

06:34

Autor: Boris Bulić

Ribolovna prognoza - ilustracija

Ribolovna prognoza - ilustracija

Foto: Boris Bulić / Radio Zadar

Pred nama je tipičan ljetni tjedan, stvoren za ljetne radosti, uživanja u kupanju, odmaranju na plaži ili barci, i naravno u, ribolovu. Tom uživanju će svakako doprinijeti i vjetrovi koji će se pobrinuti da nam ne bude toliko vruće. Dakle, čekaju nas uglavnom mirno vrijeme s umjerenim, dnevnim vjetrovima. 


To znači da će se svitanjem javiti malo sunčanog vjetra od levanta, a onda oko deset sati maestral s mora, da bi krajem dana ušli u večernju bonacu. Krajem tjedna možemo očekivati i malo južine, no za sada ne strašne.


Ribarska prognoza

Kornati

Kornati

Foto: Toni Pajkin / Radio Zadar

S pravom ješkom i na pravu poštu i eto ribe

Kiše ne bi trebalo biti tako da se ribolovni planovi mogu slobodno krojiti.

Posebno raduje činjenica da ribe ima više nego dovoljno za sve koji žele loviti i to bez obzira na sklonosti i apetite.

Naravno, da bi se postigao ribolovni uspjeh valja se potruditi i za svaku ribu odabrati pravu tehniku, posložiti adekvatan pribor i biti s pravom ješkom na pravoj pošti u pravo vrijeme, a što znaju svi prekaljeni ribari.

U skladu sa sezonom, more je trenutno ispunjeno plavom ribom, u prvom redu skušama, lokardama i šarunima koje se izvrsno love na laku panulu ili pak u 'pola mora' na srdelu.

Za panulu je dovoljno uzeti malu, do sedam centimetara dugu varalicu, nekakvu skušicu ili gavuna, vezati je na koji metar fluorokarbonske strune, te je povući tridesetak metara za barkom brzinom od dvije do četiri milje.

Ljubitelji teške panule lovit će naravno, s puno grubljim priborom na čijem će kraju biti lignja ili iglica, a lovinu, u prvom redu zubace mogu potražiti već na dubinama od oko 25 metara.

Oni koji vole kančenicu, trebali bi potražiti pozicije malo dublje od 30 metara kako bi izbjegli one sitne zube podmorja, u prvom redu knezove, koji dominiraju u plićim zonama.

I premda se u principu zbog povišene ljetne temperature riba posvuda može pronaći i uloviti, za neke konkretnije i bogatije ulove trebalo bi ipak biti na pravoj pošti koju svaki ozbiljniji ribar sigurno ima u svom morskom rukavu.


Parangal, ferme, peškafondo, spinner

Slično je i s parangalistima s tim da najlonski parangali trenutno daju jako dobre rezultate, skoro pa u samom kraju, na pličinama do desetak metara dubine. Naravno, temeljna lovina su u takvom lovu podlanice i fratri.

A posebno je zanimljivo da se i lignje jako dobro love, naravno, pogađate, na pravim poštama koje u ovo doba godine nisu uopće plitke. Suton i noć, uz malo jači peškafondo u driftu, mogu vrlo brzo napuniti sić.

Obalni ribolovci se mogu nadmetati sa sitnom ribom koje ima više nego dovoljno dok bi ljubitelji fermi trebali ciljano loviti u kasni suton, kroz noć i u zoru. Na ferme se u ovo doba godine može uloviti svašta, no temeljna lovina su kao i uvijek podlanice.

A spinneri mogu napokon uživati u lovu lica koje haraju u samom kraju. Naravno, za ovakav je lov ipak potrebno malo iskustva i kvalitetna oprema.

I za kraj ovog javljanja jedna zanimljivost.

Ove će se subote, dakle sutra, na Viru održati tradicionalno sportskoribolovno natjecanje u ribolovu iz usidrene brodice, memorijalni Kup Tončija Spavalice. Loviti će se na Virskom braku kod Crvene zemlje, a dobrodošli su svi koji vole ribolov i kvalitetno druženje, žele se natjecati i koji naravno, imaju sportskoribolovnu dozvolu. Propozicije natjecanja možete naći na Facebook stranici ŠRD Vir – Vir.

Logistička baza je kao i uvijek u konobi Kod Spavalice koju nije teško pronaći, a vremena za prijavu još uvijek ima sasvim dovoljno. Natjecanje počinje ujutro u 6 pa ako niste tolike spavalice, navratite. Do sada je uvijek bilo iznimno zanimljivo pa vjerujemo da će tako biti i ovoga puta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Morske ćakule

Boris Bulić, većini 'morskih ljudi' poznat po svojim ribolovnim publikacijama vezanima uz more i ribolov, od knjiga, preko časopisa, svaki petak u programu Radio Zadra od 11.15h govori o ribolovnim temama. Emisija je namijenjena svima koji se ribolovnim bave iz razonode, ali i profesionalcima.

Poslušajte u Slušaonici