Hrvatski radio

Radio Zadar

Ove bi noći koja je pred nama, točnije pred zoru, trebala pasti kiša

29.07.2022.

07:28

Autor: B.Bulić/Radio Zadar

Ribolovna prognoza

Ribolovna prognoza

Foto: Boris Bulić / Radio Zadar

Ove bi noći koja je pred nama, točnije pred zoru, trebala pasti kiša. Nažalost, to neće biti kiša koja će tko zna koliko natopiti žednu zemlju, ali će ipak donijeti makar kratkotrajno osvježenje. No bez obzira na ograničenu količinu kiše, svi koji se u to vrijeme nađu na moru moraju računati s mokrim priborom, ješkom, i time da će biti mokro sve što nije zaklonjeno pod tendom ili u prostoru kabine. Nekih velikih pratećih valova ni vjetra ne bi trebalo biti tako da straha od iznenadnih neverinskih prodora nema. 

A nastavak tjedna bi trebao ići u klasičnom ljetnom režimu koji podrazumijeva izmjenu dnevnih vjetrova, od ranojutarnjeg sunčanog istočnog vjetra 'od levanta', preko utihe i popodnevnog maestrala pa do ponovne utihe u suton i laganog noćnog burina. Naravno, takav je raspored vjetrova, inače uobičajen za ovo doba godine, samo posljedica temperaturnih razlika između mora i kopna.


Za ribolovce to znači da se ljetna shema nastavlja u nepromijenjenom ritmu. Ključni detalj koji će određivati koliko će riba biti aktivna i raspoložena za suradnju je i dalje Mjesec sa svojim fazama, odnosno ritam izmjene plime i oseke.


Naravno, davati nekakvu generalnu prognozu u tom smislu bi bilo vrlo neozbiljno jer ne reagiraju sve riblje vrste jednako na izmjene plime i oseke kao ni na fazu mjeseca.


Svi znamo da je plava riba u fazi škuroga aktivnija kroz jutarnje i prijepodnevne sate jer je gladna nakon mračne noći, no za razliku od plave ribe, ugori i cijela hrpa noćnih predatora kojima u lovu oči nisu primarno pomagalo, najaktivniji su upravo u noćima kad svjetla uopće nema.


 S druge pak strane velik dio oborite ribe čeka plimu koja je okidač za početak intenzivnijeg hranjenja, a što mnogi vješti ribolovci planirano iskorištavaju.

 

Nažalost, to se 'plimno' pravilo ne može primijeniti za sve ribe, za sve situacije i za sve terene. Pojedine vrste baš čekaju plimu kako bi se počele hraniti jer je kod tih vrsta jako izražen onaj rudimentarni nagon koji je na snazi još od vremena kad su morima plivale prve ribe, a kad je privlačna snaga Mjeseca bila puno jača.

 

Zbog povišenih temperatura mora riblji je metabolizam ubrzan, što znači da je riba zapravo konstantno gladna jer se probavni trakt intenzivno prazni. Ipak, postoje periodi kad riba odmara, odnosno kad se ne hrani, što nipošto ne znači da će odbiti obrok koji joj se nađe pred nosom.

Stoga je u ovo doba godine zapravo svaki trenutak povoljan za ribolov s tim da naravno, postoje i oni, ekstra povoljni trenuci koje valja pogoditi i iskoristiti što je moguće kvalitetnije.


Naravno, najtopliji dio dana, bez obzira koliko za ribolov bio izgledan i povoljan, trebalo bi izbjegavati radi vlastitog zdravlja. Naime, i uz najbolje tende i najšire šešire i kapeline, nemoguće je izbjeći sunčeve zrake koje, čak i kao samo refleksija s morske površine, mogu imati pogubno djelovanje, pogotovo na osobe s osjetljivijom kožom.


Stoga je ranojutarnji izlazak na more kao i kasno popodnevni, osim što je puno ugodniji, u pravilu i puno izdašniji, pogotovo ako je usklađen s izmjenama plime i oseke.


 Uzobalno je more prepuno sitne ribe. Onaj pojas mora do desetak metara dubine je redovito jako zarašten što pruža izvrstan zaklon za svu silu sitne ribe. A sva ta sitna riba ima, premda male, jako oštre zube kojima je u ekstremno kratkom roku sposobna ogoliti i najkvalitetnije naješkane udice.


 Stoga treba biti spreman na borbu s tim sitnozubim napastima koje su malo kome ciljana lovina. Ukoliko se tu sitnež uspije izbjeći, u obalnom se lovu mogu očekivati podlanice, fratri, šarzi, picevi i brojna druga plemenita riba, naravno, ako je odabrana pozicija dobro odabrana i ako se koristi adekvatan pribor i ješka.


 Ukoliko se lovi plovkom, osim cipala koji su većini plovkaroša prvi na meti, na ovaj se način mogu loviti i ušate, i lokarde, i skuše i šaruni, naravno, ako se ješka preko kliznog plovka spusti na pravu dubinu, dovoljno daleko od obale, a za što je najpogodniji alat waggler plovak.


 Naravno, posebno je atraktivan spinning, tehnika kojom se mogu uspješno loviti svi uzobalni predatori, od brancina i strijelke do lice i palamide. U skladu s odabranim priborom i varalicom lovina može biti baš ciljana, a što onda ribolovu daje posebnu draž.


Nažalost, i kod najbolje izbalansiranog pribora na čijem se kraju nalaze baš velike udice namijenjene krupnoj lovini, često se dogodi da se zakače nedorasle ribe. Takve male, nedorasle ribe, kao i sve one koje ne namjeravate zadržati, pokušajte neozlijeđene vratiti u more čim prije. Naime, čak i vrste koje se vama mogu činiti beznačajnima, u podmorju svakako imaju svoju ulogu tako da je vraćanje takvih, slučajno ulovljenih riba više nego neophodan i plemenit čin na čemu smo vam i ja i more unaprijed zahvalni.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.