Hrvatski radio

Radio Zadar

Ove godine 80-tak izlagača na tradicionalnom sajmu

13.12.2016.

08:23

Autor: Jelena Tomac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Adventski program u Zadru obogatilo je i jedanaesto izdanje manifestacije Naši mali gušti. Prodajna izložba hrane, pića, delikatesa i suvenira, koja promovira autohtone proizvode, okupila je osamdesetak izlagača iz cijele Hrvatske.

Zdravlje u jednoj žličici. Čak dvjesto godina obitelj Maruna njeguje tradiciju pčelarstva i proizvodnje meda.

Mira Maruna, izlagačica: Ja se ponosim sa svim medovima, ali poseban je ovaj propo med, to je jako dobar za grlo, za imunitet.

A za povratak u djetinjstvo, smokva na sto načina.

Eugen Novaković, izlagač: Najtradicionalniji je ovaj ovdje, to je smokvenjak koji su nekada naše bake radile za Božić, to je bio izvorni božićni kolač, ako je ostalo, onda se moglo i za Uskrs konzumirati. Sve je to proizvod sunca, mora, kamena i ljubavi.

Osim dalmatinskih, zamirisali su i proizvodi iz ostalih dijelova Hrvatske.

Zdenko Miličević, izlagač: Kada Slavonci dođu u Dalmaciju, što Dalmatinci vole od njih najviše kupit? Kulen i kulenovu seku, vole ljuto.

Upravo je to ono čemu manifestacija teži - spojiti proizvođače i potrošače iz cijele Hrvatske te prezentirati kvalitetne autohtone proizvode.

Dario Jurin, predsjednik Županijske komore Zadar: Posebno malih proizvođača izlagača koji jednostavno nisu u mogućnosti bez ovakve jedne organizirane akcije s time doći do svojih potrošača.

Uz poznate prehrambene proizvode, našle su se i razne rukotvorine i suveniri. Od prigodno ukrašenih tikvi do jadranskih spužvi.

Anita Škugor, izlagačica: Roni se od 2-3 metra pa do 50 metara dubine. Za tuširanje, za piling, za slikanje, lakiranje, široka je primjena spužava.

Daleko su poznati naši proizvodi, pa još kada se lijepo upakiraju, postaju savršen dar za svaku prigodu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.