Hrvatski radio

Radio Zadar

Ove godine je zbog posla Hrvatsku napustilo 12 osoba s invaliditetom

09.05.2019.

13:54

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

Zadar je domaćin 15. Međunarodnog stručnog skupa "Naš pogled u budućnost". Na kongresu 200-tinjak stručnjaka iz područja profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom istaknuto je zadovoljstvo postignutim zakonskim okvirima i porastom broja zaposlenih osoba s invaliditetom.

Osobe s invaliditetom u stopu prate trendove na tržištu rada. Sve ih se više zapošljava, a radne snage nedostaje. A najzanimljiviji detalj s ovogodišnjeg međunarodnog skupa otkriva Josip Držaić - predsjednik udruge OSVIT: U potrazi za poslom počelo se odlaziti i u inozemstvo:

Osoba s invaliditetom ili nema, ili nema adekvatno obrazovanih, osposobljenih za poslove koji se traže, ili pomalo ne žele. Nama je otišlo tijekom ove godine 12 ljudi u inozemstvo.

Ali, i to je znak da se dobro radi te da su postavljeni dobri temelji, kaže ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Damira Benc. Jačanjem centara za profesionalnu rehabilitaciju nezaposlene osobe s invaliditetom uključit će se trajno u tržište rada.

Mi ćemo njih moći ciljano uključivati kod poslodavaca u skladu s njihovim preostalim mogućnostima i uključiti ih na tržište rada tako da oni doista tamo trajno i ostanu i da ostanu ne u nekakvoj sferi socijalnih naknada nego da svojim radom privređuju i osiguravaju si sredstava za život.

Na dvodnevnom skupu sudjeluje i niz stranih govornika. Međunarodna razmjena iskustava je izuzetno dragocjena, ističe jedan od osnivača kongresa, dr. Slavko Leban:

Intenzivnije surađivati s njima, možda poslati i ljude tamo na doškolovanje da se prati... biti na izvoru jer mislim da tada, s upoznavanjem tih brojnih različitih iskustava i onda pogledati što je prenosivo na Hrvatsku.

Sudionici skupa su posebno zadovoljstvo iskazali činjenicom što su se ove godine na skupu pojavili i predstavnici Grada Zadra i Zadarske županije.

SKUP ZAPOŠLJAVANJE OSI

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.