Hrvatski radio

Radio Zadar

Ove godine u Solani Nin očekuju rekordnu berbu soli

02.08.2022.

13:21

Autor: Vladimir Šetka/HRT Radio Zadar

Berba soli u Solani Nin

Berba soli u Solani Nin

Foto: V. Šetka / HRT Radio Zadar

I dok je dugotrajna suša velik problem za opskrbu pitkom vodom i za poljoprivredne kulture, u ninskoj solani ove godine očekuju rekordnu berbu soli. Kako izgleda berba soli na tradicionalan način - ručno - mogu se u vođenim turama uvjeriti i turisti.


U cik zore, dok se probijaju prve zrake sunca na bazene Solane Nin izlaze berači soli. Proces proizvodnje podijeljen je u 165 bazena i pet faza - prve četiri su isparavanje, a zadnja je kristalizacija i ručna berba soli. Jurica Čvrljević to radi već devet godina.


- Ovako se sol bere ručno. Ovo je stari proces i bere se ručno ovim alatom koji mi zovemo "skreper". Ali, dečki prije toga moraju "isparati" sol da bi mi mogli ovim alatom skupljati sol, pojašnjava Jurica. 


Po bazenu bude između pedeset i šezdeset tona soli. A ova godina mogla bi zbog vremenskih prilika biti rekordna, kaže dugogodišnji berač Dinko Mustać, što potvrđuje i voditeljica maloprodaje Paulina Radović - Lovrenčić.


- Očekujemo da će ovo biti rekordna godina, ali trebamo još pričekati kraj sezone branja soli, ali sigurno će biti više od ovog prosjeka koji je od 10 do 15 tona cvijeta soli i dvije do tri tisuće tona prirodne soli, kaže Radović - Lovrenčić. Upravo je cvijet soli posebno cijenjen. - Cvijet soli je sol koja se kristalizira na površini salamure i ta sol ima više joda i minerala od prirodne soli. Ubire se mikronskim sitima i koristi se samo za dosoljavanje. To je sol kojom se ne kuha, kaže voditeljica maloprodaje.


A kako ubrati cvijet soli najbolje zna Slaven Magaš.


- To lagano ovim sitom s površine mora skidam taj cvijet, kružnim pokretima, malo-pomalo i to je taj proces. Dnevno skupim jedan kontejner, a to je 400 kilograma, kaže Slaven.


Ručno branje soli postalo je i turistička atrakcija. Kuća soli otvorena je tijekom čitave godine, dok se sam proces branja može vidjeti od kraja lipnja ili početka srpnja pa gotovo sve do rujna. Ovisno o vremenskim uvjetima obavlja se svakih deset dana, koliko traje postupak kristalizacije.


Galerija
Berba soli u Solani Nin, Foto: V. Šetka/HRT Radio Zadar
Berba soli u Solani Nin, Foto: V. Šetka/HRT Radio ZadarBerba soli u Solani Nin, Foto: V. Šetka/HRT Radio ZadarBerba soli u Solani Nin, Foto: V. Šetka/HRT Radio ZadarBerba soli u Solani Nin, Foto: V. Šetka/HRT Radio Zadar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.