Hrvatski radio

Radio Zadar

11:49 / 13.12.2019.

Autor: Anita Perica

Ove godine značajan porast osiguranja u poljoprivredi

Ilustracija - foto: Damir Spehar/PIXSELL

Ilustracija - foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: - / -

Ove godine značajan porast osiguranja u poljoprivredi – zbog novih pravila gotovo je 4 puta više zahtjeva za potpore osiguranju nego prije tri godine. Nove mjere potaknule su i zadarske proizvođače da u većem broju osiguraju svoju proizvodnju.

Jednostavnija pravila ali i svijest o tome da nema ozbiljne proizvodnje bez osiguranja – glavni su razlozi rasta broja osiguranika – potvrđuje i primjer vinogradara i vinara s nadinskoga područja. Predsjednik udruge koja ih okuplja, Tomislav Glavić: 

       Taj broj raste, iako u početku nas je bilo samo nekoliko. Znate kakvi su naši ljudi, kad vide nekakav pozitivan primjer, kad vide da je nekom isplaćena određena šteta ovisno po procjeni, onda se ljudi priključe… Ali kažem, glavni je razlog taj što su se neke stvari pojednostavnile i što je u biti dobar dio sufinanciran za osiguranje. 

Korisnik osiguranja plaća samo 30 posto premije a ostalih 70 % isplaćuje Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

       Da smo jasni do kraja – nikad ta šteta neće biti pokrivena 100 posto ali ovisno o kategoriji police, načinu na koji je osigurana, koje su sve stavke osigurane, koje elementarne nepogode, će biti sigurno obeštećeni ovisno sad ponovo o osiguranju u kojem je sklopljen ugovor… Ja imam osobno pozitivno iskustvo - dodaje Tomislav Glavić.

Za ovu je godinu na nacionalnoj razini zaprimljeno ukupno 9 tisuća i 6 zahtjeva s traženim iznosom potpore od 115,6 milijuna kuna. S obzirom da se zahtjevi za potporu još uvijek zaprimaju u Agenciji, do kraja godine očekuje se još oko 500 zahtjeva. Zbog velikog interesa korisnika iznos inicijalne alokacije od 75 milijuna kuna bit će povećan i svi prihvatljivi korisnici dobit će sredstva za osiguranje – objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

 

Tomislav Glavić - izjava

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.