Hrvatski radio

Radio Zadar

Ove sezone nedostajat će 20.000 radnika u ugostiteljstvu?

17.05.2017.

11:59

Autor:

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Turistička sezona je pred vratima, a brojni zadarski ugostitelji i ove godine muku muče s pronalskom kvalitetnih kuhara i konobara. Kako ističu sami ugostitelji razlog tome je sve više novootvorenih objekata i odlazak mladih na rad u inozemstvo.

Ivan Stiblik voditelj je jednog poznatog zadarskog restorana. Kao i većini njegovih kolega problem s radnicima počinje već iza Nove godine, kada kreće ozbiljna potraga za sezonskim radnicima. A u sezoni ih treba dvadesetak, podjednako radnika u kuhinji i konobara. U problemu smo jer se vrlo teško dolazi do radnika, posebice do kvalitetnog, školovanog i iskusnog kadra na koji se možemo osloniti praktički odmah nakon što počne raditi, kaže Stiblik.

Snalaze se kako znaju i umiju - dio radnika već sada zapošljavaju vikendom i usput ih pipremaju za sezonu, a dobro dođu i radnici iz ostalih hrvatskih krajeva koji sreću nisu potražili u inozemstvu. No, ima i slučajeva da ni visoka plaća nije dovoljan motiv za rad na Jadranu. Znam za te slučajeve, gdje su stvarno iz naše perspektive davali ogromne novce, velike iznose za ljude i opet nisu našli kadar koji su očekivali za određeni iznos novaca koji su nudili, dodaje voditelj zadarskoga restorana.

Nije samo problem odlazak kuhara i konobara u inozemstvo, ističe potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Stipe KneževićOtvoreno je puno više ugostiteljskih objekata i prema tome po radnjama nećemo više raditi, ali će radnika nedostajati jer je otvoreno više ugostiteljskih objekata, kaže Knežević.

Da bi osigurali dovoljno osoblja, nekoliko mjeseci prije početka sezone ih zapošljavaju i osposobljavaju za rad u špici. Mislim da bi trebalo, ono što predlažu Hrvatska gospodarska komora, Obrtnička komora i Udruga poslodavaca, da Zavod za zapošljavanje maksimalno prije početka turističke sezone mora na tome raditi - na prekkvalifikaciji i edukaciji radnika u ugostiteljstvu i turizmu, naglašava Knežević.

Čini se da će jedino rješenje biti uvoz radne snage. Prema nekim procjenama u ovoj sezoni nedostajat će u turizmu više od 20.000 radnika.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.