Hrvatski radio

Radio Zadar

Ove subote svi u park Sfinga !

27.06.2017.

11:54

Autor: Matea Gugić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon KvartArta slijedi još jedna slična akcija revitaliziranja zapuštenih gradskih prostora. U ovom slučaju radi se o parku Sfinga, a akciju su pokrenuli učenici srednjih škola pod nazivom Sfinga - prostor za druženje. Akcija će se održati u subotu 1. srpnja.

Akciju su u cijelosti osmislili mladi grada Zadra, točnije učenici srednjih škola, koji unutar udruge ''Mala Filozofija'' nastoje realizirati niz ideja u cilju revitalizacije parka i unaprjeđenja kvalitete života lokalnog stanovništva.

Ivana Kragić, organizatorica i tajnica udruge Mala filozofija : Naime, sam projekt je sadržavao 5 radionica s učenicima srednjih škola, s kojima smo razgovarali, filozofirali o demokraciji i ljudskim pravima, a onda nakon niza tih radionica bilo je vrijeme da nešto i napravimo nešto: sve što smo ,,izfilozofirali'' da pretvorimo iz teorije u praksu.

Sudionici projekta sami su osmisli niz aktivnosti koje će predstaviti građanima u  ove subote. : Imat ćemo nekoliko interaktivnih kutaka, učenice su smislile od dječjeg kutka do društvenih  igara, imat ćemo knjižnicu na otvorenom koncepta ,,uzmi ili ostavi'', znači donesi svoju staru knjigu, a uzmi novu. Također smo osmisli i niz zagonetki koje je biti postavljenje po cijelom parku. Bitna stavka je bilo naglašavanje ljubavne priče same Sfinge, zašto je tamo i kako je nastala.

S obzirom da je većina sudionika projekta iz gimnazije Franje Petrića, uvidjeli su da je prostor parka Sfinga već godinama sadržajno zapušten. Barbara Kurtov, jedna od i sudionica projekta:

Mi tamo redovito boravimo te smo primijetili kako je park dosta zapušten i kako bi ga trebalo obnoviti. To je zapravo jedno predivno mjesto, i grad i država bi trebali malo više pozornosti posvetiti tom parku i preurediti ga.

Akcija uređenja parka dio je međunarodnog obrazovnog projekta ''Umijeće demokracije'', koji zadarska udruga Mala Filozofija realizira u suradnji s partnerima iz Turske. 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.