Hrvatski radio

Radio Zadar

Ovog tjedna kreću Mocire, a u Crnome se gradi kuća Doma za odgoj

01.07.2019.

14:59

Autor: Filip Matijević

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / -

U dio postojećeg Doma za odgoj djece na Voštarnici uselit će Centar za socijalnu skrb, a ući će tu i Obiteljski centar dok će u postojećim prostorima Centra Dom za odgoj imati svoju upravu. A Dom za odgoj dobit će i jednu kuću u Crnom.

Ovog tjedna počinju radovi na Centru Mocire, kazao je zadarski gradonačelnik Branko Dukić nakon današnjeg sastanka s ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadom Murganić. Na sastanku je potpisan ugovor za zemljište za Dom za odgoj djece i mladeži u Crnom, novoj namjeni postojećeg Doma, a govorilo se i o dječjim vrtićima. 

Najavom bliže nego ikada. Radovi na Mocirama ne počinju sljedeći mjesec ili za pola godine, kao što se moglo čuti mnogo puta dosad, već počinju ovoga tjedna, izjavio je gradonačelnik Dukić:

Mocire ovaj tjedan kreću s radovima, a to znači novi ustroj, nove prostorije za socijalno, školstvo...

A osim Centra Mocire, Zadar bi renesansu kada je u pitanju organizacija socijalne skrbi trebao doživjeti i nizom preseljenja. U dio postojećeg Doma za odgoj djece na Voštarnici uselit će Centar za socijalnu skrb, a ući će tu i Obiteljski centar dok će u postojećim prostorima Centra Dom za odgoj imati svoju upravu. A Dom za odgoj dobit će i jednu kuću u Crnom, kaže ministrica Murganić:

Zemljište u mjesto Crno bit će za izgradnju kuće s dva stana za djecu s poremećajima u ponašanju i djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Zbog ove najave negodovali su i pojedini stanovnici Crnoga. Gradonačelnik Dukić ističe kako se razgovara s mještanima te da neće biti problema:

Razgovaramo i mišljenja sam da tu nema problema jer svi mještani i Grad Zadar traže za djecu što je najpotrebitije i to je sve nama u interesu.

Dodatnim uređivanjem mreže vrtića i spomenutim prenamjenama prostora pomoći će se različitim korisničkim skupinama, kazala je Murganić:

Natječaj će biti objavljen od Ministarstva za regionalni razvoj i EU fondove i tako ćemo povući sredstava za izgradnju te kuće u Crnome i za adaptaciju tih zgrada.

Ministrica Murganić je ranije danas posjetila Pag gdje je dogovorila da će zgrada bivšeg suda postati prostor Centra za socijalnu skrb.

MURGANIĆ U ZADRU

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.