Hrvatski radio

Radio Zadar

Ovoga vikenda ogorčeni turisti prijavljivali policiji otimanje novčanika i mobitela

16.05.2022.

10:25

Autor: tp

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Zadarska policija je u petak i subotu, 13. i 14. svibnja zaprimila nekoliko prijava krađa novčanika. U petak u prijepodnevnim satima na Poluotoku 71-godišnjoj hrvatskoj državljanki i iz torbice je lopov ukrao novčanik s novcem, karticama i dokumentima, a 65-godišnja Njemica je prijavila da joj je iz ruksaka  ukraden također novčanik s novcem i dokumentima.


Istog dana popodne na Kalelargi je bez novca i dokumenata ostala još jedna njemačka državljanka kao i državljanin Francuske. U subotu prijepodne, na Poluotoku, nepoznati počinitelj je ukrao novac, dokumente i mobitel u vlasništvu 68-godišnje državljane Južne Koreje.


Ukupna materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna, a policija traga za počiniteljima

Krađe

Krađe

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Policija traga za počiniteljima te upozorava građane i turiste da budu oprezi sa svojim stvarima kako ne bi postali žrtve kaznenog djela.

S obzirom da u ljetno vrijeme bilježimo turističke posjete domaćih i stranih turista, povezano uz to bilježimo džepne krađe, priopćila je danas zadarska PU.

Mjesta na kojima djeluju džepari

To su, prije svega, javna mjesta na kojima se nalazi, prolazi ili okuplja veći broj građana, a što čini idealno okruženje za džepne krađe: tržnice, najfrekventnije ulice i trgovi te turističke destinacije.

Kada su u pitanju počinitelji džepnih krađa, počinitelji djeluju najmanje u paru, a ponekad ih je i više (troje, četvero)


Načini počinjenja su više-manje uvijek jednaki:

Odvraćanje pozornosti guranjem i naguravanjem ili verbalnim kontaktom (raspitivanje) od strane jednog počinitelja, dok drugi ili više njih istovremeno čini krađu najčešće vađenjem novčanika iz stražnjih džepova i torbica (neovisno o tome jesu li zatvorene ili otvorene). Naravno, iz otvorene torbice to je neusporedivo lakše, međutim niti patentnim zatvaračem zatvorena torbica nije jamstvo da do džepne krađe neće doći. Tada, naime, na scenu stupa domišljatost, spretnost i drskost počinitelja koji torbicu neprimjetno mogu razrezati na njenoj bočnoj strani i iz nastalog otvora izvući novčanik.

   Kada su u pitanju mjere prevencije i samozaštite, obavezno treba naglasiti kako se torbe i torbice na svim prethodno navedenim potencijalno ugroženim mjestima nikako ne smiju držati na stražnjoj niti na bočnoj strani tijela, već isključivo naprijed, na prsima, sa, po mogućnosti, prekriženim rukama preko istih, uz obavezno zatvaranje patentnim zatvaračem. Ukoliko osoba nosi samo novčanik, isti nikako ne držati u stražnjim džepovima, već isključivo u prednjim, po mogućnosti unutarnjim i isto tako prekriti ga rukom. Ponekad je sigurnije čvrsto držati novčanik u ruci, nego u stražnjem džepu.

Ukoliko do džepne krađe ipak dođe, a žrtva to osjeti ili primijeti te uoči počinitelja ili više njih, preporučuje se zapamtiti njihov osobni opis koji je policiji vrlo koristan u traganju za počiniteljima i njihovom identificiranju. Naravno, događaj je potrebno bez odgode prijaviti policiji na telefon 192, odnosno u najbližoj policijskoj postaji. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.