Hrvatski radio

Radio Zadar

Oživljena zadarska glazbena baština 19. stoljeća

16.10.2015.

11:12

Autor: tp

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Koncertom Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a kojim je dirigirao Edo Mićić i uz vokalne soliste Nelu Šarić, Margaretu Klobučar, Domagoja Dorotića, Miroslava Živkovića i Luciana Batinića započela je proslava 70. obljetnice Hrvatskoga narodnog kazališta Zadar.

Dugotrajnim pljeskom i višekratnim pozivom da izađu na pozornicu zadarskoga HNK, ispraćeni su umjetnici nakon sinoćnjeg koncerta. Publika je time svoje rekla što misli o ovoj glazbenoj avanturi dirigenta Ede Mičića i nastojanju da nanovo oživljeni partiture autora koji su živjeli i stvarali u Zadru u 19. stoljeću.

Također i o izvedbama solista, Nele Šarić, Margarete Klobučar, Domagoja Dorotića, Miroslava Živkovića i Luciana Batinića uz pratnju Zbora i Simfonjskog orkestra HRT-a.

Čuli smo tako djelo uvertieru "Desiderio" N. Strmića,  Basinellijev: Motetto. Cigalin: Quoniam, Strmićev - Nei giorni..  i ulomke Strmićeve opere - La madre Slava iz prvog, drugog i trećeg čina. 

Koncertom je ujedno otvorena i nova koncertna sezona Koncertnog ureda Zadar. Zadranin koji živi i radi u Austriji, dirigent Edo Mičić svoj glazbeni rad dijelom je usmjerio i na ponovno oživljavanju glazbene prošlosti svojega rodnog grada.

Za sinoćnji koncert odabrao je partiture danas pomalo zaboravljenih skladatelja Nikole Strmića, Luigija Basinella i Giovannija Cigale. Glazbenika koji su ostavili trag u glazbenom životu Zadra 19. stoljeća. Njihov umjetnički rad odvijao se u katedrali svete Stošije,  a vezan je za tadašnja kazališta "Teatro Nobile" i Teatro Nuovo", te Filharmonijsko društvo i Narodnu čitaonicu.

U drugoj polovici stoljeća osobito se kao violinist, skladatelj i organizator istaknuo Nikola Strmić. Vrhunac je njegova stvaralaštva opera La madre Slava, praizvedena u Trstu 1865., osobita po ujedinjavanju verdijanske tradicije s tada aktualnim ilirskim glazbenim intervencijama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.