Hrvatski radio

Radio Zadar

"Označeni ste" - akcija zadarske Udruge tjelesnih invalida u suradnji s PU zadarskom

27.04.2022.

14:17

Autor: Anita Perica

predstavnici UTI Zadar u društvu policajca

predstavnici UTI Zadar u društvu policajca

Foto: Anita Perica / HRT Radio Zadar


Nije prvi put kako zadarska Udruga tjelesnih invalida u koordinaciji s PU zadarskom ukazuje na probleme u vezi parkiranja vozila osoba s invaliditetom. Današnju akciju organizirali su u Foši kao i uvijek, kako ističu, s istim ciljem – educiranja, a ne kažnjavanja. Iako se stanje iz godine u godinu značajno popravilo problema uvijek ima. Jedan posebno dolazi do izražaja u srcu turističke sezone. 

Oni su na godišnjem i možda nisu ni svjesni problema koji prouzroče ostavljajući automobil na duže vrijeme na mjestima predviđenim za vozila osoba s invaliditetom. Tako u ljetnim vremenima dođu na Poluotok, ostave svoje auto i odu prema otocima, mjesec dana ostavi auto, besplatno je, čovjek zna da mu policija čuva auto, da mu ga neće nitko dignuti jer ima oznaku za osobe s invaliditetom, a u ovom gradu ljudi žive i rade te dio svojih svakodnevnih aktivnosti moraju obavljati na Poluotoku a mjesto za parkiranje je tjednima zauzeto. Problem koji trenutačno pokušavamo riješiti na nekakav način, tražimo još mogućnosti jer ne možete ni zabraniti ni ovako, znači moramo naći nekakvu sredinu, kompromis… - kazao je uz ostalo potpredsjednik Udruge Filip Jadrijev dodajući kako se razmišlja u smjeru da se ograniči vremensko razdoblje parkiranja vozila osobe s invaliditetom kako bi se navedeni problem smanjio.

Oni kampiraju ovdje, odu brodom, a auto ostave – slikovit je predsjednik Udruge Željko Županović dok opisuje problem s kojim se suočavaju domaći koji obavljajući svakodnevne aktivnosti moraju doći na Poluotok, a nemaju gdje parkirati. Naveo je uz ostalo primjer Raba u kojem je tijekom srpnja i kolovoza u strogom centru grada ograničenje parkiranja na 4 sata. Toliko drastično ne bismo išli, ali 24 sata primjerice je sasvim dovoljno da imamo nekakav tranzit – zaključio je Županović.


predsjednik UTI Zadar Željko Županović

predsjednik UTI Zadar Željko Županović

Foto: Anita Perica / HRT Radio Zadar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.