Hrvatski radio

Radio Zadar

Pad nezaposlenosti i u kolovozu

10.09.2013.

15:23

Autor: bkolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

I protekli mjesec donio je pad nezaposlenosti u Zadarskoj županiji, istina tek za jedan posto u odnosu na srpanj. Tako je prema podacima zadarskog Zavoda za zapošljavanje krajem kolovoza bilo prijavljeno 8 917 nezaposlenih osoba. Budući da je glavna turistička sezona završila, već idući mjesec, na žalost, možemo očekivati ponovni rast nezaposlenosti u našoj županiji.

Podaci su na žalost negativni i na godišnjoj razini. U odnosu na prošlogodišnji kolovoz nezaposlenost je veća za 3,3 posto. U samom Zadru nezaposlenost je u proteklih godinu dana porasla za 3 posto, dok je u nekim mjestima ona i daleko veća. U Pašmanu je nezaposlenost tako porasla za preko 30 posto, u Benkovcu i Biogradu za preko 20. Srećom ima i pozitivnih primjera i to na otocima. U Preku je nezaposlenost u odnosu na kolovoz 2012-te pala za 18 posto, u Kalima za 22, u Povljani za čak 30 posto.

U prvih 8 mjeseci ove godine na sezonskim poslovima u županiji zaposleno je 3143 osoba, 14 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, tako da sezonsko zapošljavanje i dalje ostaje slamka spasa na ovim prostorima. Ipak već je u kolovozu značajno smanjeno sezonsko zapošljavanje u odnosu na prethodne mjesece, a ne dođe li do promjene i željno iščekivanog gospodarskog rasta, isto možemo očekivati i u rujnu, odnosno već u rujnu možemo očekivati novi rast nezaposlenosti sve do ožujka i novog ciklusa sezonskog zapošljavanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.