Hrvatski radio

Radio Zadar

Pad prihoda, kontrola otočnih iskaznica i novi natječaji

19.10.2020.

13:02

Autor: Filip Matijević

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

"Na linijama je ove godine zabilježen pad prihoda od 30 do 40 posto, ovisno o tome jesu li u pitanju trajektne, brodske ili brzobrodske linije. Vidjet ćemo što je taj pad prihoda uzrokovao", ističe Vidović.

U Gospodarskoj komori Zadar održan je sastanak brodara u obalnom linijskom pomorskom prometu s ravnateljima Agencije i Hrvatskog registra brodara. Razgovaralo se o padu prometa u minuloj turističkoj sezoni, a iz Agencije za obalni linijski pomorski promet najavljuju i strože kontrole korištenja otočnih iskaznica. 

Jedna od glavnih tema koja se našla na stolu na današnjem sastanku brodara pad je prihoda uzrokovan pandemijom. Potražit će se model za pomoć, kaže za Radio Zadar ravnateljica Agencije za obalni linijski pomorski promet, Paula Vidović:

Na linijama je ove godine zabilježen pad prihoda od 30 do 40 posto, ovisno o tome jesu li u pitanju trajektne, brodske ili brzobrodske linije. Vidjet ćemo što je taj pad prihoda prouzrokovao, a vjerojatno će doći do potrebe za dodatnom potporom kroz korekciju postojeće potpore.

Posljednje vrijeme aktualizirao se problem zlouporabe otočnih iskaznica. Zato kreću strože kontrole koje će provoditi i brodari, a posebna pažnja usmjerit će se na najfrekvetnije linije, nastavlja Vidović:

Uglavnom će sada nadalje brodari kontrolirati otočne iskaznice. A ja još jednom apeliram na sve koji se prevoze da kupe kartu i pokažu otočnu iskaznicu na ukrcaju jer s jednom otočnom iskaznicom koja glasi na određeno ime samo ta osoba kupuje kartu i onda neće biti problema.

Ono što će posebno zanimati brodare novi su natječaji za linija na zadarskom, riječkom i dubrovačkom području:

U pitanju su svi natječaji za linije, njih 11, koji istječu krajem 2020. godine. Agencija sada priprema i raspisat će natječaje, ovisno o području i liniji, na 3 i 6 godina.

Javno savjetovanje o ovoj temi bit će ubrzo objavljeno na stranicama Agencije za obalni linijski pomorski promet, zaključila je Vidović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.