Hrvatski radio

Radio Zadar

Pada li presuda Daruvarcu zbog pogreške sutkinje?

13.02.2019.

11:18

Autor: Vladimir Šetka

Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Presuda Darku Kovačeviću Daruvarcu zbog premlaćivanja mlade Zadranke mogla bi biti ukinuta u rekordnom roku zbog pogreške sutkinje Općinskoga suda u Zadru Mitre Meštrović, odnosno zbog bitne povrede procesnog prava, piše Zadarski.hr.

Naime, kako navodi portal sutkinja je pri izricanju presude 10. siječnja pročitala tekst presude koji ne odgovara pisanom otpravku. Štoviše, zadarski.hr otkriva da u uvodnom dijelu presude upućene strankama, sutkinja navodi da je izrečena 14. prosinca 2018. nakon održane rasprave 13. prosinca 2018., u nazočnosti zastupnika ODO-a, okrivljenika i branitelja. Međutim, ročišta tada nisu održana jer se nije pojavio tadašnji Kovačevićev branitelj Andrej Korljan. Ne želeći komentirati konkretan slučaj, prof. Zlata Đurđević s Katedre za kazneno - procesno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta ističe: Ako se samo radi o pogreškama u datumima može se raditi naknadno ispravku presude, može se raditi o relativno bitnoj povredi, međutim, ako postoji ikakva sumnja da je presuda donesena prije nego što je održana rasprava onda se radi o teškoj povredi prava na pravični postupak, koji je zajamčen Ustavom i konvencijom za zaštitu ljudskih prava i u tom slučaju je apsolutno bitna povreda zbog koje se ukida presuda i vraća na ponovno suđenje.

Profesorica Đurđević pojašnjava: U svakom slučaju izvornik presude u smislu izreke se donosi na raspravi i on u cijelosti mora odgovarati otpravku pisane presude, što se tiče izreke presude. Naknadno suci pišu obrazloženje presude i ono naravno ne može biti identično onome što je sudac rekao na raspravi, međutim izreka presude mora odgovarati izvorniku koji se nalazi u zapisniku sa glavne rasprave na kojoj je objavljena presuda.

S Općinskoga suda u Zadru o slučaju će se očitovati oko 13 sati.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.