Hrvatski radio

Radio Zadar

Pag: Pola milijuna kuna od prometnih prekršaja

22.07.2015.

14:44

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Četvrti tjedan zaredom policija na Pagu provodi akciju "Insula". U zadnjih tjedan dana naplatili su 140.000 i napisali 135.000 kuna kazni uživateljima droga. Gotovo 200 pijanih ili prebrzih vozača u državni će proračun platiti pola milijuna kuna.

Samo zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o suzbijanju zloporabe droga policijski su službenici evidentirali i procesuirali ukupno 60 osoba, odnosno 13 hrvatskih državljana, 10 talijanskih, 7 austrijskih i državljana Velike Britanije, 5 slovačkih, 4 francuska i češka državljana, dva poljska te jednog državljanina Belgije, Australije, Izraela, Irske, Nizozemske, Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Američkih Država i Španjolske.

Tijekom postupanja po Zakonu o suzbijanju zloporabe droga oduzeto je oko 7 grama hašiša, 18,4 grama kokaina, oko 90 grama marihuane, 7 jointa, 47 komada MDMA, oko 19,9 grama MDMA, 0,5 grama ketamina te oko 3 grama speeda.

U svim navedenim slučajevima policijski su službenici nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv počinitelja podnijeli obvezne prekršajne naloge odnosno optužne prijedloge nadležnim Prekršajnim sudovima. Ukupno je naplaćene novčane kazne u iznosu većem od 140 tisuća kuna, dok se od zapriječenih kazni nakon postupanja Prekršajnih sudova očekuje najmanje 135 tisuća kuna.

U navedenom razdoblju policijski su službenici proveli i 8 kriminalističkih istraživanja. Tri kriminalistička istraživanja zbog sumnje da su počinjena kaznena djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama kojom prilikom je kod 23-godišnjeg poljskog državljanina u mjestu Novalja, na plaži Zrće pronađeno i oduzeto 10 tableta MDMA, 1,3 grama MDMA, 2,1 gram kokaina, drobilica i digitalna vaga. Kod 28-godišnjaka iz Velike Britanije na parkiralištu plaže Zrće pronađeno je i oduzeto ukupno 9,7 grama MDMA, 0,5 grama hašiša, dok je kod 23-godišnjeg hrvatskog državljanina pronađeno i oduzeto 52,8 grama marihuane namijenjenih preprodaji.

Tri kriminalistička istraživanja su provedena zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iznuda. Naime, u prvom slučaju postoji sumnja da je 29-godišnjak na štetu 24-godišnjakinje počinio kazneno djelo iznude u ime nepostojećeg duga od više desetaka tisuća kuna. U drugom slučaju postoji sumnja da su 29-godišnjak i 59-godišnjak na štetu 35-godišnjaka počinili kazneno djelo iznude u ime nepostojećeg duga od više desetaka tisuća Eura. Dok u trećem slučaju postoji sumnja da je 38-godišnjak na štetu 35-godišnjaka počinio kazneno djelo iznude i lihvarskog ugovora budući je 38-godišnjak u više navrata 35-godišnjaku posuđivao novac s nerazmjernom mjesečnom kamatom.

Posljednje kriminalističko istraživanje provedeno je zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela krivotvorenja isprave u kojem slučaju postoji sumnja da su 53-godišnjak i 36-godišnjak na teretno vozilo stavili nepripadajuće registarske pločice te se takvim vozilom koristili.

Mobilna jedinica prometne policije Uprave policije u istom je razdoblju utvrdila 190 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama za što je predviđena novčana kazna u ukupnom iznosu od gotovo pola milijuna kuna.

Zajedno sa službenici Carinske službe provedenim kontrolama u mjestu Novalja utvrđena je sumnja u povredu prava intelektualnog vlasništva te su utvrđena 3 prekršaja prema Zakonu o žigu, dok je prema Zakonu o trgovini također u mjestu Novalja i u mjestu Gajac utvrđeno 8 prekršaja. Prekršajnom sudu u Zadru su podnijeti optužni prijedlozi protiv odgovornih.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.