Hrvatski radio

Radio Zadar

Pag se sve više okreće turizmu

30.03.2016.

14:52

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Pag slavi svoj dan. Sa 3800 stanovnika grad se danas sve više oslanja na razvoj turizma - istaknuto je na Svečanoj sjednici GV-a. Samo u prošloj godini ostvareno je više od 830 tisuća noćenja , dok za otok te brojke prelaze dva i pol milijuna.

Paška janjetina, paška sol ili ako hoćete paška čipka - sve su to svjetski brendovi otoka i grada Paga koji želi postati i turističko središte. Danas je u Pagu turizam glavna gospodarska djelatnost - bez zadrške govori nam gradonačelnik Željko Maržić. Tako reći nema kuće koja direktno ili indirektno nije vezana uz tu gospodarsku granu.

U izradi je od strateških dokumenata i studija razvoja turizma, čija je izrada povjerena Institutu za turizam Hrvatske.

Uz infrastrukturne projekte vezane uz vodu, odvodnju, električne mreže te izgradnju cesta, puno se ulaže i u mlade. Najveća investcija u ovom trenutku je tako izgradnja vrtića za stotinjak djece, a čija je vrijednost 18 i pol milijuna kuna. Gradonačelnik Željko Maržić u svom obraćanju ističe i kako je Pag grad sporta i kulture. Za funkcioniranje 23 udruge u sportu, kulturu i ostalim djelatnostima u prošloj godini utrošeno je 687 tisuća kuna. Kapitalni projekt budućnosti je izgradnja nove srednje škole.   

Što je sa zapošljavanjem mladih pitamo ?

Nažalost i mi pratimo trendove u državi, nezaposlenih mladih ima i zato namjeravamo kroz turizam i ostale privredne aktivnosti omogućit zapošljavanje mladih.   

U gradu Pagu kad nema bure u ovo vrijeme vlada prava tišina. Ipak imamo anketu, evo što kažu Pažani oni stariji, ali i oni mlađi:

Malo turizma, malo stočarstvo, vinogradi su zapušteni....Nema posla.....Voljela bi tu ostati, pokrenuti nešto, ali vidjet ćemo i moji prijatelji svi bi se htjeli vratiti da nešto pokrenemo....

Kako se najavljuje u završnoj fazi je i strategija razvoja Paga, koja će biti predstavljena. Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.