Hrvatski radio

Radio Zadar

Paklenica ovoga ljeta na njemačkom ZDF-u

09.05.2013.

14:06

Autor:

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovih dana u Zadru i okolici boravili su novinari njemačko-francuskoga kanala Arte, a u Paklenici smo zatekli i ekipu ZDF-a. Dopisnik iz bečkoga studija Stephen Merseburger rekao nam je kako rade veliku reportažu o Jadranu.

Prije gotovo tri tjedna u Zadru je održana Zlatna penkala, manifestacija na kojoj Hrvatska turistička zajednica dodjeljuje nagrade stranim novinarima za najveći doprinos promidžbi hrvatskog turizma u svijetu. Proteklih dana su na zadarskom području snimale i dvije njemačke javne televizije.

Gotovo sva turistička odredišta u Hrvatskoj, prošle godine, u organizaciji Hrvatske turističke zajednice, posjetilo je 552 novinara. No, ima i onih koji mimo HTZ-a snimaju dokumentarce i reportaže o hrvatskoj obali. Tako su ovih dana u Zadru i okolici bili novinari njemačko-francuskoga kanala Arte, a u Paklenici smo zatekli i ekipu ZDF-a, drugog programa njemačke javne televizije. Stephen Merseburger dopisnik iz bečkoga studija, rekao nam je kako rade veliku reportažu o Jadranu. Zašto su odabrali Paklenicu?:

"Paklenica je samo jedna od postaja naše glavne ljetne priče, kakve inače emitiramo svakoga ljeta. Ove godine tema je Jadran, a razlog pristupanje Hrvatske Europskoj uniji 1. srpnja. To je na neki način izraz naše dobrodošlice Vašoj zemlji. A Paklenicu smo odabrali zbog njezine ljepote, penjačkoga turizma i činjenice da su se u tom dijelu Hrvatske svojedobno snimali filmovi o Vinetuu, što je Nijemcima iznimno važno" - ističe Stephen Merseburger.

A mnogim bogatim Nijemcima, ali ne i samo njima, navodi dalje Merseburger, Hrvatska je privlačna i zbog otoka i otočića na kojima bi vrlo rado izgradili svoj privatni raj, daleko od očiju znatiželjnika i običnih smrtnika:

"S jedne strane možda ti rigidni zakonski propisi koče gospodarski razvoj zemlje, no s druge strane mogli bismo reći - lijepo da ne može svatko graditi kako mu padne na pamet te da otoci ostanu atraktivni kakvi su sada" - dodao je Merseburger.

A, kako su njemački novinari vidjeli našu obalu i otoke, njemački će građani moći pogledati u dva nastavka sredinom i potkraj srpnja u vrlo atraktivnom večernjem terminu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.