Hrvatski radio

Radio Zadar

Pakoštane: Stotinjak lignjolovaca u akciji

11.12.2016.

18:35

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kad stotinjak lignjolovaca po zubatom suncu isplovi na more, onda je to prava fešta. Da zaista bude tako pobrinuli su se Pakoštanci, koji su jučer organizirali 2. državno prvenstvo u lovu na lignje. Poslužilo ih je lijepo vrijeme u kojemu su uživali i strani turisti.

Nakon više od tri sata na moru, gužva pred stolom za vaganje liganja. Bez obzira što kaže vaga, mjesni poštar Tomo siguran je da je njegova lignja najveća. Nije ta mojoj ni sluga, uzviknuo je Tomo gledajući što sve stiže na vagu. A, trebalo se dobro potruditi i smisliti taktiku kako namamiti lignje. Momci s jednog broda otkrili su nam svoju taktiku. Lignje je najbolje loviti uz hitove Miše Kovača i crno vino, doviknuo nam je jedan od njih dok je iz zvučnika dopirala jedna od Mišinih uspješnica. Drugi su pak u lov na lignje krenuli s kutijom čvaraka, oboružavši brod japanskom i australskom zastavom. Imamo mi još zastava, dobacio je jedan od njihi izvadio češku nacionalnu zastavu. Sa zastavom ili bez nje, Florian i Richard iz austrijskoga Graza pohvalili su se ulovlljenim lignjama istaknuvši kako su njih dvojica reprezentativci Austrije. 

Ekipa s brodice stare više od stotinu godina za početak je ulovila sipu. Na brodu izrađenom 1911. godine vijori se gusarska zastava. Nije ni sipa loša, još jedna ovakva i malo riže, dovoljno za rižoto, kaže nam jedan od mladića. Prijatelj mu dodaje, da im je brod vršnjak splitskog Hajduka. Hajduk živi vječno, pa će i naš brod, dobacuje mladi Pakoštanac.  

A Pakoštane su poznate i po tome da tamo živi tridesetak nevjesta iz čitava svijeta. No, ima i pokoji zet stranac-hvali se Manuela Vulin - predstavnica ženske ekipe. Mi smo import-ladies team. Moj je muž stranac, njezin isto, a gospođa je Francuskinja, kaže krož smijeh Manuela. A ženskim društvom okružen je na moru i načelnik općine Milivoj Kurtov. Zadovoljan je odazivom lignjolovaca. Nadmašili su prvo, prošlogodišnje natjecanje.   

Direktorica turističke zajednice Danijela Vulin vjeruje kako se upravo ovakvim manifestacijama može produžiti sezona. Ovo može biti jedna dobra iskra da i preko zime možemo očekivati goste na ovom području, jer ovo je nešto specifično, gdje turist može vidjeti i probati loviti lignje, osvojiti nagradu i nakon toga konzumirati frišku lignju iz mora. Gdje to može doživjeti, navodi direktorica TZ-a. A Lovre Vulin, mladi pakoštanski poduzetnik, koji živi od mora dodaje kako ne treba izmišljati toplu vodu, jer je sve ispred nosa, samo se treba dobro organizirati i iskoristiti to što imamo

Lov na lignje nije imao samo sporstko-turistički karakter. Ovo prvenstvo ima i humanitarni karakter, pa se nadamo da će uvijek naše predbožićno druženje na lignjolovu biti upravo humanitarnoga karaktera, kaže uime organizatora Žoni Maksan. Tako će ovogodišnje prvenstvo uljepšati Božić najsiromašnijim pakoštanskim obiteljima.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.