Hrvatski radio

Radio Zadar

Pakoštanska lignjada

22.12.2015.

14:02

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Lignjade su popularne na cijelom Jadranu zadnjih godina. Nema mjesta na kojem nisu održane, ali zadnja i najveća ovog vikenda u moru ispred Pakoštana. Bilo je mnogo volje, ali veliki ulovi su izostali.

Unatoč uzburkanom moru, vrsni lignjolovci nisu se dali. Prioritet je bio uloviti mekušca u zadnjoj lignjadi ove godine na Jadranu. Valjalo se po moru sat i pol prije nego što je prva zagrizla mamac.

Njegova je lignja, a moja je sipa. Na kožu od pauka smo je uhvatili. - dovikuje Toni Kurtov.

Sve što plovi - može poslužiti za lov na lignje. Pa se ova ekipa valjala na jedrilici.

To znači da boj ne bije svjetlo oružje nego srce junaka. - kaže Igor Stojanov.

Veliki valovi nisu spriječili da isplove svi koji su se pojavili na startu. No unatoč naporima i velikom broju ekipa, lignji je uhvaćeno malo. Svatko ima svoju teoriju što se događa s morskom delicijom.

Prejak je vjetar i kad noć padne možda bude bolje. Ove godine je nešto loše ali na cijelom Jadranu, ako se lignja lovi i liti ne vjerujem da je toplina uzrok. - misli Stefanija Lacman.

Na moru svi su ludi za lignjama. U zimsko doba svi su u ribolovu.

Može je svatko jesti da se spremati na više načina. Dobra je za stare i mlade. - kaže Zdravko Bunja.

No na lignjadi u Pakoštanima priključio se svatko tko je imao brod.

Mi smo se nadali negdje oko sedamdeset, osamdeset takmičara da će biti međutim nas je ugodno iznenadilo da smo dobili preko stošezdeset, stosedamdeset koji će se uključiti u takmičenje. - govori organizator Nikica Juričin.

Pa su neke posade bile i međunarodne kao ova iz Slovenije. Jože Černošek:

Ma bolje su hrvatske lignje.
A južnoameričke?
Ma ništa.

Na kraju se ipak ulovilo desetak kilograma lignji. No osigurali su se i za ovakav slučaj. Kome je to malo, mesa je bilo - mnogo više.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.