Hrvatski radio

Radio Zadar

Pametna rješenja u poljoprivredi : predstavljena SAN mreža

13.09.2018.

17:18

Autor: Anita Perica

SAN projekt

SAN projekt

Foto: - / -

„Zdravlje" maslina u Novigradu i Žmanu nadzirat će SAN - pametna poljoprivredna mreža - tako se slikovito može opisati zajednički projekt Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru i tvrtke Elektrokovina plus iz Zagreba.

Projekt vrijedan oko 11 i pol milijuna kuna od čega oko 8 milijuna i 200 tisuća kuna bespovratno financira Europska unija predstavljen je na zadarskom Sveučilištu. 

Uređaji očitavaju i mjere parametre koji mogu utjecati na prinos i kvalitetu, računalni program obrađuje, na osnovu prikaza pojavnosti bolesti daju se preporuke o preventivnom djelovanju... - zvuči poznato međutim iskorak je u tome što projekt objedinjuje niz suvremenih tehnologija - ističe Alen Dabčević član razvojnog SAN tima:Znači mi ne govorimo sada o jednoj tehnologiji, ne govorimo o Internet of things pa ćemo tu nešto raditi, postavit ćemo meteo-postaju na primjer na lokaciji, nego govorimo o tome da ćemo objediniti i obradu podataka primjenom umjetne inteligencije, da ćemo koristiti high perspective imaging tehnologiju, znači sve to objediniti u jedan jedinstveni proizvod koji do sada nije postojao kao takav na tržištu.

Odluka je pala na maslinu zato što je maslina najdohodovnija kultura Mediterana, ali sustav će biti primjenjiv i na druge kulture. Prof. dr. sc. Zoran Šikić, zadužen za nadzor nad radom znanstvenog tima:Nigdje u svijetu nema integrirana platforma, pojedine zemlje imaju, Izrael ima u segmentima riješeno ovo pitanje i mahom naši poljoprivrednici su znali odlaziti zbog pitanja navodnjavanja u Izrael. Ja vjerujem nakon ovoga projekta da će puno manje biti razloga za odlaziti bilo gdje, a da ćemo to rješenje imati ovdje u Hrvatskoj.

Za testiranje rada pametne mreže izabrani su Novigrad i Žman zbog različitih mikro-klimatskih i ostalih uvjeta u bodulima i pod Velebitom - objašnjava Prof. dr. sc. Tomislav Kos, koordinator rada znanstvenog tima. Osim toga, kaže, riječ je o uzornim maslinarima:Njima treba i viša razina i zato smo uključili u priču preciznu poljoprivredu, tehnologiju koja će njima pomagati da ta proizvodnja bude još bolja.

A poznati liječnik i maslinar iz Novigrada Ivica Vlatković tome dodaje:Ja sam se dosad uvjerio da su brojne uštede napravljene s inovacijama koje sam donio u svoj maslinik i preporučio bih uvijek ljudima da uvijek grade neke nove ideje i da se tako razvija.

Projekt će se provoditi 4 godine nakon čega će maslinari puno lakše do optimalnog uroda najbolje moguće kvalitete.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.