Hrvatski radio

Radio Zadar

Pametnim mobitelom do svojih najmilijih

30.10.2015.

13:26

Autor: Edi Škovrlj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uoči Svih svetih zadarsko gradsko groblje posjetiteljima je ponudilo mobilnu tražilicu pokojnika. Dovoljno je imati pametni telefon- i grob dalekog rođaka, prijatelja ili znanca u trenu ćete pronaći.

Na 11 hektara i među 7 000 grobnica,lako se zaluta, posebno ako dolazite prvi put i izdaleka. S pametnim telefonom u ruci i ukucanom tražilicom pokojnika, Josipa je brzo stigla do grobnice.

Groblje je veliko, ukucamo aplikaciju i pojednostavi nam svima život. - kaže Josipa Mičić.

I to uz pomoć svega četiri klika. Prvo unesete web adresu, za zadarsko groblje to je www.nasadi.hr. Kada se otvori karta groblja i tražilica pokojnika upišete.

Ime i prezime i traži. Ovaj balončić vam pokaže grobno mjesto, možemo ga približiti klikom na grob i otvore se svi pokopani u tom grobu. - objašnjava Snježana Hajdić iz zadarskim Nasada.

Nediljko i njegova majka za blagdan Svih Svetih redovito iz Rijeke dolaze na zadarsko groblje.

Čuo sam za aplikaciju. Da neznam gdje je grob sigurno bih koristio tu uslugu i vjerujem da bi mi puno pomogla. - kaže Nediljko Anđelić.

Svi Sveti - kada će na groblju biti tisuće ljudi, odličan je test za novu aplikacije, kaže direktor Nasada, no na tome se neće stati.

Sljedeći korak je postavljanje fotografija, vizualno osmišljavanje te pozicije tako da korisnici mogu vidjeti je li grobnica uređena, treba li je urediti ili trebaju neku drugu našu uslugu. - najavljuje Lenko Ugrinić, direktor Nasada Zadar.

Odlična je to usluga korisnicima zadarskog groblja koje datira još iz 1821 godine, a koje je od prošle godine uključen u udrugu ASCE, koja propagira znamenita i najljepša groblja Europe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.