Hrvatski radio

Radio Zadar

'Pametno' o pametnim rješenjima gradnje i prometa

28.04.2017.

13:26

Autor: Matea Gugić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarski ogranak stranke Pametno održao je konferenciju za novinare kako bi predstavio dva od svojih 6 modula pod nazivom Pametna gradogradnja i Pametna pokretljivost. Projekti su okrenuti budućnosti i bazirani na samoodrživosti i učinkovitosti, što je osnovno obilježje koncepta pametnih gradova.

Zdenko Jukić, predsjednik ogranka Pametno Zadar objasnio je o kakvim je projektima riječ: Htjeli smo povezati ta dva modula u kojem jedan govori što i kako graditi, mane trenutne gradnje u gradu Zadru a drugi o Pametnoj pokretljivosti, u biti daje jedan osvrt, na funkcioniranje prometa u Gradu Zadru jer smatramo da velik broj prometnih riješenja nije dobar.

Također se osvrnuo na novi HDZ-ov zakon o porezu za nekretnine, koji je prema njegovom mišljenju ''opasan'' jer: su pokušali progurati građevinsku rentu, a druga stvar je što su pokušali pustiti da jedinice lokalne samouprave, recimo konkretno grad Zadar, da će svoj proračun, početi puniti prvenstveno iz poreza na nekretnine. Oni govore da se komunalna naknada ili zamjenska, neće dizati ali vjerujete mi da hoće, širi se baza, imaju ogromnu rupu i strah me da će oni u jednom trenutku zloupotrijebiti pozitivne smjernice tog zakona i to zanemarujući onu drugu, prihodovnu stranu, rekao je nadalje, Zdenko Jukić

Doktaknuo se i problema nekih kritičnih prometnih točaka u Zadru te objasnio kako se koordinacijom semafora na način da ''prepoznaju'' gužvu, uređenjem lijevih skretanja (dodatna strelica), određivanje primarnih i sekundarnih pravaca, može postići povećana protočnost vozila i pješaka i do 40%. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.