Hrvatski radio

Radio Zadar

Pandemija utjecala i na pomorski promet. Pad putnika i do 90 posto

11.02.2021.

11:49

Autor:

Dino Stanin/PIXSELL, arhivska fotografija

Dino Stanin/PIXSELL, arhivska fotografija

Foto: - / -

Nacionalni pomorski centar Ministarstva unutarnjih poslova sa sjedištem u Zadru uz pomoć suvremenih tehnologija nadzire kompletnu morsku granicu od Savudrije do Prevlake. No pandemija je itekako utjecala na pomorski promet Jadranom tijekom čitave prošle godine.

Kao i u drugim djelatnostima putovanja i turizma, tako je i u ovom slučaju zabilježen veliki pad prometa. Koliki otkriva nam voditeljica MUP-ova Nacionalnog pomorskoga centra Mirna Kovač Bašić. Komparirajući 2019. i 2020. godinu, to je nažalost i putnika i članova posade pa čak i devedest posto, gledajući i na bazi cijele godine i onih udarnih četiri mjeseca od lipnja do rujna. Razlog tome je korona, a pogotovo jer je bilo zabranjeno uplovljavanje u luke bilo koje države velikih brodova na kružnim putovanjima koji nose veliki dio i posade i putnika, kaže Kovač Bašić. 

Kod plovila za sport i razonodu pad je oko pedeset posto, no kada je riječ o uplovljavanju megajahti u hrvatske luke, tu je zabilježen veliki rast, što je izravna posljedica odluka iz proljetnoga vala pandemije, kada je takvim plovilima olakšano uplovljanje u hrvatske luke.

No posebna su priča talijanske ribarice, koje nerijetko protuzakonito love u hrvatskim vodama. Lani ih je uzapćeno šest, no neki uspiju umaći hrvatskoj policiji. Policijsko plovilo ih nažalost ne može stići ili zbog vrlo loših vremenskih uvjeta ili je to plovilo vrlo vrlo daleko. Međutim, ono što je za zapomenuti je kako o svim tim slučajevima MUP odmah izvješćuje Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, kao i Ministarstvo poljoprivrede, koje dalje sukladno EU-regulativi ide prems Talijanima odnosno prema Europskoj komisiji radi kažnjavanja i tih slučajeva, ističe voditeljica Nacionalnoga pomorskog centra MUP-a. 

Ti slučajevi, slikovito rečeno, ne ostaju u ladici. Prati se što se s njima dalje događa. Tako da imamo povratno od strane Komisije o kažnjavanju talijanskih ribara radi ulaska u teritorijalno more RH i obavljanja gospodarskoga ribolova bez odobrenja, napominje Kovač Bašić. 

Broj kaznenih djela na moru porastao je 2020. u odnosu na godinu ranije sa šest na osam, dok su prekršaji pali za više od tisuću slučajeva, s 3.500 na 2.300.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.