Hrvatski radio

Radio Zadar

Papa upozorio na porast nasilja nad ženama zbog ograničenja kretanja

13.04.2020.

15:30

Autor: HRT Radio Zadar/HINA

©Vatican Media/IPA/PIXSELL

©Vatican Media/IPA/PIXSELL

Foto: - / -

Papa Franjo je upozorio da su žene, dok su na snazi mjere ograničenja kretanja zbog pandemije novog koronavirusa, izložene povećanoj opasnosti nasilja u obitelji. Na to upozoravaju i brojne nevladine organizacije.

"Danas bih želio podsjetiti na sve aspekte brige za druge mnogih žena i u ovo doba zdravstvene krize. One su liječnice, medicinske sestre, djelatnice zakonodavnih i zatvorskih službi, djelatnice u trgovinama kao i majke, sestre koje su zatvorene u kućama s obitelji, djecom, starijima i hendikepiranima", naveo je Papa na kraju molitve Angelusa. "Nekada su izložene nasilju tijekom suživota čiji preveliki teret nose", upozorio je i pozvao na molitvu za njih.

Talijanska vlada je deblokriala tridesetak milijuna eura za prevenciju nasilja nad ženama koje zabrana kretanja izlaže povećanoj opasnosti, rekla je u srijedu ministrica obitelji Elena Bonetti.
Ona je također najavila i institucionalnu komunikacijsku kampanju za poticanje žena žrtava nasilja da nazovu zeleni broj, kao i za jačanje funkcionalnosti aplikacije YouPol koja se može koristiti za automatsko lociranje prijava obiteljskog nasilja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.